Vrelo ljeto, hladna prozirna i osvježavajuća voda, velika gužva, veliki broj razgolićenih turista, uloga glavnokomandujućeg odgovornog lica na spustu – sve to izgleda sjajno i bajno, ali šta stoji iza toga?

Biti profesionalni rafting vodič u osnovnom obliku znači biti osoba koja ima potrebna znanja i vještine za upravljanje rafting čamcem. No, da li je to sve?

Usudiću se reći da više od toga znači imati razvijen poseban, zreo duh i odnos prema rijeci, prirodi, okolini, turistima, sportu, odgovornosti koja se nosi i brendu koji se predstavlja.
Rafting vodič je osoba sa kojom provedete najintimnije trenutke tokom rafting putovanja, zgusnuti zajedno u par kvadratnih metara prostora na čamcu, funkcionišući kao jedinstven tim dok se nadigravate sa divljim talasima rijeke. Sa vodičem se smijete, pjevate, veselite, slušate njegove instrukcije i on je tu da vam zadovoljstvo boravka u takvom ambijentu podigne na jedan viši nivo i obezbijedi nezaboravan provod.

Od svih navedenih vještina, upravljanje rafting čamcem je samo jedan dio, podjednako važan kao i sve ostalo.
Držati veslo, izdavati instrukcije te spustiti čamac u jednom pravcu – nizvodno (pa rijeka svakako tamo i teče 😊) i nije neka mudrolija i vjerovatno se najbrže od svega i uči.

Znati „čitati rijeku“, procijeniti stepen rizika, znati se zaustaviti na rijeci u svakom trenutku na svakom mjestu, uhvatiti bilo koji eddy (kontratok), preći rijeku sa jedne obale na drugu čak i po najvećim talasima, biti psiholog sposoban da procijeni atmosferu ekipe na čamcu i znati od turista amatera napraviti fantastičan tim veslača – to su odlike koje razlikuju profesionalce od pukih „nizvodnih veslača“.
Pored toga, zadatak rafting vodiča jeste da turiste tokom putovanja upozna za ambijentom u kome se nalaze, da kroz interesantne činjenice predstavi okruženje i podigne ekološku svijest o očuvanju prirode.
Dobar rafting vodič će kroz razne interesantne timske igre na rijeci podići timski duh cijele ekipe i svaki dio rijeke učiniti podjednako zabavnim i interesantnim.

Obzirom da je vodič lice odgovorno za bezbjednost tokom spusta, njegov zadatak je da vas kroz detaljan i jasan sigurnosni govor (safety briefing) prije putovanja upozna sa smjernicama kojih se treba pridržavati kako bi spust na prvom mjestu bio bezbjedan. Takođe, u slučaju nezgode (ispadanja iz čamca, prevrtanja čamca, itd.) vodič je taj koji prvi reaguje i poznaje sve potrebne procedure i tehnike spašavanja, te mora da bude fizički spreman da se nosi sa izazovima poput dugog plivanja u hladnoj vodi, vraćanja čamca u prvobitni položaj, pomoći plivačima, itd, itd.. Rafting vodič treba da je u stalnoj komunikaciji sa svojim kolegama tokom spusta (ostalim vodičima, vođom puta, sigurnosnim kajakašem) i da u svakom trenutku bude spreman na timski rad i pomoć kolegama u nevolji.

Profesionalni rafting vodiči koriste i posebnu sigurnosnu opremu (posebne kacige, plutajuće prsluke, odijela, karabinjere, prusike, užadi, koture…) koju moraju znati koristiti na pravi način i u pravom trenutku. O spasilačkoj opremi ćemo više pisati u narednom blogu. Dobar rafting vodič na čamac ne dolazi obučen kao bikini maneken 😊

Postati profesionalni rafting vodič nije nimalo lagan posao, i iziskuje određeno vrijeme pripreme i treninga na razvijanju svih potrebnih psihofizičkih vještina i karakteristika.

Normalan i uobičajen proces  je takav da kandidati kroz višemjesečne obuke treniraju sa instruktorima upoznavajući se sa cjelokupnom filozofijom na rijeci, tehnikama koje se koriste prilikom upravljanja čamcem kao i bezbjednosnim principima i pravilima.

U završnici kandidati izlaze na ispit spretnosti i znanja tokom kojeg kroz praktične i teorijske testove demonstriraju svoje vještine.
Profesionalac na rijeci se ne postaje preko noći.

Rafting Centar Tara Raft je jedna od svega deset kompanija u Evropi koja je prepoznata od strane IRF kao kompanija koja se pridržava svih standarda industrije u pogledu organizacije i bezbjednosti rafting putovanja, i koja zapošljava isključivo licencirane IRF rafting vodiče. Rame uz rame stojimo sa najkvalitetnijim evropskim kompanijama iz Islanda, Finske i Norveške, Francuske, Škotske, Velike Britanije…

Međunarodna Rafting Federacija (International Rafting Federation) je globalno udruženje sportskih entuzijasta okupljenih oko zajedničkog cilja unapređenja raftinga kao sportske i turističke djelatnosti. IRF je zvanična globalna organizacije koja se bavi postavljanjem i kreiranjem standarda u rafting industriji (standarda za rafting vodiče, vođe puta, instruktore raftinga, organizatore raftinga) kao i organizovanjem sportskih manifestacija (evropskih i svjetskih prvenstava). IRF širom svijeta postavlja propise iz oblasti bezbjednosti tokom raftinga te blisko sarađuje sa svim nacionalnim savezima u pogledu unapređenja standarda. 

Svi naši vodiči su prošli kroz rigorozne obuke i kurseve po svjetskim standarima, i iza sebe imaju mnogo iskustva na rijeci.

Pored standarda Međunarodne Rafting Federacije, naši vodiči prolaze i kroz specijalizovani kurseve za spasioce za divljim vodama po standardima organizacije RESCUE3 EUROPE.

RESCUE3 EUROPE je vodeća svjetska organizacija za obuku spasioca i postavljanje standarda u spašavanju na vodi, u svim oblicima.

Rafting Centar Tara Raft svake godine proizvodi novi kadar i organizuje obuke i kurseve za profesionalne vodiče, te time podižemo standard na cijeloj rijeci.

Standardi koje predstavljamo i zastupamo su prepoznati širom svijeta, tako da je na svakom našem kursu prisutan i veliki broj inostranih kandidata koji dolaze na profesionalno usavršavanje.