Šta znači ići u potragu za vizijom? 

“Potraga za vizijom” predstavlja natprirodno iskustvo u kojem pojedinac nastoji da stupi u interakciju sa duhom čuvarom, obično negdje duboko u netaknutoj prirodi, kako bi dobio savjet ili zaštitu. Bavi se onim momentom u životu koji postaje teret ili neizvjesnost na način da pojedincu nameće ograničenja u djelovanju, donošenju odluka i opštem reagovanju. 

Ovaj običaj duhovnog pročišćenja korijene vuče iz tradicije domorodačkih naroda Sjeverne i Južne Amerike. 

To je svojevrsna „potraga“ jer učesnik dolazi do tačke u kojoj sam odlučuje kojim će „putem“ dalje ići, kada se pred njega stave izbori. A pošto se radi o promjeni sopstvenog poimanja stvarnosti, to je onda i „vizija”. Odatle i naziv – potraga za vizijom! 

 

Kada nam je potraga za vizijom potrebna?

Sve češće danas dolazimo do tačke u našem profesionalnom životu u kojoj se se pitamo: “Zašto ovo radim? Koja je poenta toga? Koliko dugo još ću moći ovo izdržati?”  

Konstanta iscrpljenost, pregorjelost i razne bolesti su direktna posljedica nametnutnog načina života i rada koji je navodno produktivan, ali ipak nezdrav. Sa jedne strane, život je možda samo skup promjena koje nam se stalno dešavaju. Neke promjene su dobre i zdrave, a neke doživljavamo bez pretjeranog stresa i opterećenja. Međutim, za određene promjene koje je potrebno napraviti a koje moraju biti jasno definisane (lijevo ili desno, crno ili bijelo, DA ili NE), potrebno je mnogo pažnje, snage i energije, i veoma često ne znamo gdje da je nađemo. 

Tu na scenu stupa POTRAGA ZA VIZIJOM.  

To je u stvari povlačenje duboko u prirodu i sjedinjavanje sa njom, tamo gdje možemo biti iskonski sami sa sobom i zaviriti duboko u sebe. Potraga za vizijom se ne bavi otkrivanjem potisnutih problema, beskonačno dugim i monotonim razgovorima sa psihologom ili samo-portretisanjem, na tom putu se u stvari teži otkrivanju samo jednog cilja, a to je da je rješenje uvijek u nama samima. 

 

 

ŠTA JE U STVARI PROBLEM? 

 • Definisanje kada problem postaje problem 
 • Dinamika i tok problema  
 • Heraklitov princip problemu 
 • Ograničenja koja imamo 

PRINCIPI RADA 

 • Rad bez imenovanja problema 
 • Princip tri različita pristupa 
 • Tajna skrivene pobjede 
 • O onima koji nam smetaju 
 • Rješenje nikada nije dio problema
   

POTRAGA ZA VIZIJOM 

Ovdje se aktivni dio odvija u tišini prirode, gdje iskusimo sebe direktno kao dio prirode koja nas okružuje i ostavljamo za sobom uobičajenu komunikaciju i veze sa društvenim životom. Realan proces upoznavanja sebe je veoma intenzivan, a okruženje netaknute prirode je najbolje mjesto da na miru i u samoći uplovimo duboko unutar sopstvenih najskrivenijih poriva. 

Kanjon Tare kao savršen ambijent 

Rijeka će nas voditi, ograničena planinskim vijencima sa lijeve i desne strane koji zajedno čine najveći kanjon u Evropi, njeni talasi i tok će nam biti savršena vodilja na tom putu potrage za vizijom i inspiracijom. Kanjon Tare je više od onoga što može da se vidi golim okom, nagradiće nas nekim savršenim iskustvima koja ćemo iskoristiti za naše putovanje: 

 • Možemo da uđemo direktno u pećinu, gdje svaki pojedinac ima priliku da vesla jezerom sam oko 50 metara u potpunom mraku. Šta se desi unutra svako od nas osjeti drugačije, ali jedno je sigurno – niko se ne vraća isti kakav je ušao. 
 • Provešćemo naizgled beskrajne sate na rijeci i pored rijeke, sate koji nam daju vremena i prostora koji su nam potrebni da pronađemo tu tačku u sebi gdje nam stvari postaju jasne. 
 • Možemo da zastanemo na vodopadu visokom desetine metara, gdje svaki učesnik ima priliku da napravi takozvani “iskonski vrisak” ispod njega. Nikoga naravno ne forsiramo na to, ali ga ohrabrujemo, i to iskustvo će vjerovatno postati vrhunac ovog putovanja. 

PREKIDANJE TIŠINE 

Svako ko dođe na put potrage za vizijom ima nešto da kaže! Pratimo ovu staru formulu i svakom učesniku pružamo priliku da govori što hoće i koliko hoće. Govoriti se može u grupi, a iskustva nam kažu da se najbolji razgovori obavljaju upravo sa rijekom, kad je upoznamo. 

IŠČEZAVANJE PROBLEMA 

Na ovom putu, na ovoj potrazi, mnogo toga se iskusi. Tara nam daje mogućnost da napravimo “iskonski vrisak” i oslobodimo se iskonskih tereta, ili jednostavno sama rijeka i njena snaga počne da utiče na našu potragu za samim sobom. Razgovor sa rijekom nudi tu magičnu mogućnost razmijevanja, formulisanja i opisivanja sopstvenog sebe.  

Ko zna, možda je potraga za vizijom upravo ono što ti treba u ovom trenutku.