Već godinama unazad smo jedna od rijetkih (ukupno dvije) kompanije na rijeci (jedini u BiH) koje zapošljavaju bezbjednosne kajakaše i svaki rafting spust osiguravaju sa njihovom pratnjom. Kroz naš tim su prošli kajakaši iz Čilea, Argentine, Britanije, Švedske, Amerike, itd. i zajedno sa našim kajakašima značajno su podigli nivo bezbjednosti i standard kvaliteta operacija na rijeci.

Značaj uloge bezbjednosnog kajakaša je već odavno prepoznat u svijetu i jednostavno je standard u industriji, i nešto je čemu i mi svi ovde treba da težimo. 

Za sve ove godine veoma često smo dobijali pitanja od strane naših klijenata, a i kolega vodiča, o tome koja je uloga kajakaša na rijeci, i po čemu se bezbjednosni kajakaš razlikuje od sportskih kajakaša. Da bi smo ovo objasnili na najbolji način, u cjelosti vam prenosimo tekst napisan od strane Marka Hirsta, asesora IRFa, a koji je u kratkim crtama najbolje definisao ulogu bezbjednosnog kajakaša na rijeci.

The Importance of Good Safety Kayakers, by Mark Hirst

Nisam ili se ne pretvaram da sam neki najbolji kajakaš. Iskusio sam svoj dio zastrašujućih stvari tokom godina. Takođe sam imao dosta plivanja i situacija koje tope volju i samopouzdanje. Ono čime se ponosim je činjenica da znam da sam solidan bezbjednosni kajakaš kada radim na komercijalnim rafting izletima.

Sve više i više klijenata prije rezervacije aranžmana kontaktira  kompanije i tur operatore i sa pitanjem da li su bezbjednosni kajakaši prisutni na svojim komercijalnim putovanjima. Potreba i potražnja za profesionalnom sigurnosnim kajakašima raste iz godine u godinu.

Ali šta je u stvari posao jednog bezbjednosnog kajakaša na rijeci?

Kao i kod većine stvari u našoj industriji, sve se svodi na veliku trojku:

 • TRENING

Dobro isustvo prethodnog profesionalnog usavršavanja je od velike pomoći. Dobar trening daće bezbjednosnom kajakašu alat i vještine kako bi mogao da se nosi sa bilo kakvom nastalom situacijom na profesionalno hladan, miran i staložen način. To će zauzvrat takođe povećati samopouzdanje sigurnosnih kajakaša na vodi.

Radionice za sigurnosne kajakaše u programu Međunarodne rafting federacije (IRF) savršeno su mjesto za sticanje takvih znanja i vještina. Radionica se sastoji od sledećih elemenata:

 • Procjena ličnih tehničkih vještina kajakaša na rijekama klase 3 i 4
 • Komercijalno upravljanje putovanjima iz perspektive sigurnosnog kajaka, uključujući signale za rad na rijeci, komunikaciju i pozicioniranje svih učesnika spusta
 • Test na rad sa užetom za spasavanje
 • Test poznavanja čvorova i pravljenja MA sistema
 • Sigurnosni govor koji kajakaš demonstrira prije odlaska spust
 • Test plivanja u divljim vodama
 • Rad sa nesvjesnim žrtvama, direktno iz kajaka
 • Izlazak iz kajaka u teškom i zahtjevnom okruženju
 • Preuzimanje komande nad čamcom iz kajaka uključujući vokalne komande i guranje /šlepanje čamca
 • Izlazak iz kajaka i ulazak u čamac i preuzimanje komandi nad čamcom, za vrijeme prolaska kroz zahtijevan buk
 • Rad sa paničnim i više paničnih plivača
 • Pristupanje prevrnutom čamcu iz kajaka i vraćanje čamca u prvobitan položaj

Radionice za spasioce na divljim vodama u programu RESCUE3 International takođe će opremiti bezbjednosne kajakaše i rafting vodiče relevantnim skupom vještina kako bi mogli da upravljaju bezbjednim spašavanjem na divljim vodama, po danu i po noći.

Rescue3 & IRF sistemi su globalno priznate obuke tako da svaki vodič ili bezbjednosni kajakaš koji je prošao ove obuke bilo gdje u svijetu treba da ima identičan skup vještina.

Sertifikat o obučenosti za pružanje prve pomoći u divljini je apsolutno neophodna stvar za sve vodiče koji rade u komercijalnim rafting kompanijama.

 

 • ISKUSTVO

Kao i sa bilo čim drugim u životu, osoba koja izvršava dati zadatak a koja ima prethodno iskustvo u izvršavanju tog zadatka će mnogo lakše završiti posao od nekoga ko iskustva nema.  

Kakvo iskustvo je potrebno bezbjednosnom kajakašu da bi bio pravi profesionalac?

Lično iskustvo u vožnji kajaka i sposobnost kontrole kajaka u raznim uslovima i situacijama je obavezno. Vješt bezbjednosni kajakaš treba da bude siguran u sebe i svoje sposobnosti dok ima jednog ili možda dva plivača koji se drže za kajak.

Operativno iskustvo na rijeci. Perfektno poznavanje rijeke u svim vodostajima je takođe obavezno. Ključna vještina profesionalnog bezbjednosnog kajakaša je da identifikuje potencijalne opasnosti i mjesta na kojima može doći do prevrtanja čamca i da jasno komunicira sa rafting vodičima. Biti svjestan situacije da će na određenom mjestu na rijeci biti gadna rupa ili istureni kamen sa mogućnosti zaglavljivanja čamca omogućiće kajakašu da unaprijed pozicionira sebe na mjesto gdje može brzo da reaguje i pomogne ostalim vodičima ukoliko dodje do problema. U mojim ranijim danima učili su me da dobar bezbjednosni kajakaš treba da poznaje rijeku toliko dobro da bi trebalo da može da je vozi unazad zatvorenih očiju, sam. Malo pretjerano, ali istinito na neki način!

Iskustvo rada unutar tima vodiča takođe igra ključnu ulogu. Poznavanje snage i slabosti kolega vodiča učiniće život sigurnosnog kajakaša mnogo lakšim na duge staze. Znanje da se neki od vodiča na određenom vodostaju i mjestu često prevrće daće vremena da se kajakaš spremi na mogućnost pomoći plivačima kao rezultat toga. Znanje da je određenom vodiču ponekad potrebno više vremena da se vrati na prevrnuti čamac nakon prevrtanja pomoći će u organizaciji pružanja asistencije ako im je potrebna. Isto važi i obrnuto – rafting vodiči moraju da budu sigurni da će bezbjednosni kajakaš moći da im pomogne i drži leđa, te da se izbori sa plivačima ili prevrnutim čamcom ukoliko do toga dođe. Takođe, bezbjednosni kajakaš mora da daje sigurne i pozdane signale ostalim vodičima o karakteristikama rijeke i bukova na koje se nailazi.

tara rafting
tara rafting
 • PROCJENA

Konačno, bez iskustva ili pravilnog treninga vaše rasuđivanje može biti narušeno. Sposobnost donošenja brzih i ispravnih odluka zasnovanih na obuci i iskustvu jedna je od glavnih karakteristika dobrog bezbjednosnog kajakaša. Mogućnost da odlučite kome plivaču prvo pristupiti u scenariju sa više plivača potencijalno bi mogla da spriječi nekoga od gadnog povrijeđivanja. Odluka da se da signal rafting vodiču da izbjegne mjesto koje bi moglo da prevrne čamac može spasiti taj čamac od prevrtanja. Odluka da se držite na distanci od uspaničenog plivača dok se malo ne smiri pre nego što se posvetite tome da mu pomognete iz vašeg kajaka može spasiti samog kajakaša od potencijalnog problema.

Dobar i ispravan trening u kombinaciji sa iskustvom omogućiće vam da bolje rasuđujete.

Nadam se da vam je ovo dalo malo više uvida u posao i važnost bezbjednosnih kajakaša tokom spusta. Vidimo se na rijeci!