Ako napišem PPE i PRE, da li znate na šta se to odnosi?
Šta sve ulazi u opremu koju rafting vodič treba da nosi sa sobom?
Da li znate šta je sistem 4-3-2-1?
Zašto je boja kacige koju vodič nosi izuzetno važna?

Nekada davno, dok sam kao klinac prvi put bio na raftingu, sva oprema koju smo imali bile su … kupaće gaće 😊
U to vrijeme (druga polovina devedestih) nismo ni znali za bolje. Od cjelokupne posade na čamcu jedino je vodič (ili skiper u to vrijeme) zagarantovano imao veslo, a mi ostali – manje više ništa. Tada nije ni bilo vesala na izboru i uglavnom su se koristila kojekakva zastarjela drvena vesla. Pojaseva za spasavanje je negdje možda i bilo, no po tadašnjem čvrstom uvjerenju nisu nam ni trebali 😊. Neoprenska odijela smo viđali na televiziji i svaki put kada bih vidio nekoga tako obučenog doživljavao bih ga kao nindžu superheroja 😊 Barem je tako meni kao klincu sve to izgledalo…
Tada nisam mogao ni da naslutim da ću se ovim baviti kroz veći svoga života i da ću profesionalnu karijeru graditi na razvoju raftinga.

Ta vremena i shvatanja su davno ostala iza nas kao jedna lijepa i romantična uspomena na skromne početke.

Danas, nakon skoro dvije decenije usavršavanja i praktičnog rada, u svakodnevnom obavljanju raftinga koristimo standardizovanu profesionalnu zaštitnu i spasilačku opremu bez koje ovaj posao ne bi mogli ni zamisliti.
U prethodnoj rečenici se krije i odgovor na pitanje iz zaglavlja: na šta se odnose skraćenice PPE i PRE?
Skraćenice su pozajmljene iz engleskog jezika i odnose se na Personal protective equipment (PPE) i Personal rescue equipment (PRE).
Prevedeno na naš jezik: lična zaštitna oprema i lična spasilačka oprema.

Lična zaštitna oprema (PPE) je u suštini sve ono što i turisti i mi vodiči nosimo na sebi kako bi se zaštitili od neželjenih uticaja iz spoljašnje sredine. U zaštitu opremu između ostalog ulaze razne vrste termalne opreme (neoprenska odijela, neoprenske čizmice, anorak jakne, suva odijela, polusuva odijela..), plutajući prsluci za turiste (pojasevi sa plutajućim karakteristikama čija je funkcija da održavaju na površini vode), kacige (funkcija kacige je da spriječi neželjeni kontakt glave sa potencijalnim opasnostima: stijena, kamen, drvo, veslo…). Prsluci i kacige koji se koriste u raftingu moraju da prođu testiranja za proizvode posebne namjene i standardizovani su evropskim CE standarima.

Lična spasilačka oprema (PRE) je ona oprema koju koriste profesionalni vodiči i spasioci na rijekama, i obuhvata širok spektar interesantnih, korisnih spravica i uređaja koji nam omogućavaju brzo i efikasno djelovanje u zahtjevnim situacijama. Na prvom mjestu tu su kacige i plutajući prsluci za vodiče i spasioce. Kacige i prsluci za vodiče se razlikuju od opreme iste namjene koju koriste turisti te takođe moraju da prođu testiranja za proizvode posebne namjene i standardizovani su evropskim CE standarima.

Prsluk za vodiče treba da ima daleko veću plovnost, treba da je opremljen sa D-ring-om, safety harness-om, određenim dodatnim zakačkama, potrebno je da ima dodatne pretince i spremnike za ostalu PRE opremu koja staje u njega, itd.., a sve to treba da bude upakovano tako da ne smeta prilikom obavljanja posla.

Kaciga za vodiče, pored toga što treba da bude različitog dizajna, veće otpornosti i udobnosti, treba da bude i različite boje od kaciga koju nose turisti. Ovde dolazimo i do još jednog odgovora na pitanje iz zaglavlja – zašto je boja toliko važna? Paa, iz više razloga, krenimo redom. Putnici u raftu u svakom trenutku treba da znaju gdje se nalazi njihov vodič. U slučaju prevrtanja čamca i plivanja u rijeci, jedino što vidimo na površini vode su naše glave, a glava je većim dijelom sakrivena kacigom. Ukoliko vodič nosi kacigu iste boje kao i turisti, biće veoma teško prepoznati ga među ostalim plivačima. Dalje, ukoliko već plivamo, mala kaciga je veoma teško uočljiva te je preporučljivo nositi kacige jarkih i neprirodnih boja kako bi se plivači što lakše locirali. Pored toga, kacige tamnih i zagasitih boja poput zelene, crne, tamno crvene, tamno plave, itd… se veoma teško uočavaju jer se uklapaju u boju okoliša, dok se jarko žute, jarko crvene, pink, itd.. mnogo lakše uočavaju na rijeci, jer odskaču od okoline. U nekim situacijama kada organizovana spašavanja rade profesionalni timovi, osoba koja vodi akciju i koja je glavnokomandujući ICO (in charge officer) nosi bijelu kacigu, dok ostali spasioci nose kacige prema funkciji koju obavljaju.

Pored kaciga i prsluka dizajniranih za vodiče, u ličnu spasilačku opremu ulaze i karabinjeri, koturače, konopci, užadi, noževi, pištaljke, uređaji za komunikaciju, oprema za krpljenje raftova, ljepljive trake, oprema za osvjetljenje, suve vreće, itd..

Na ovom mjestu želio bih da predstavim jednostavan princip za nošenje osnovne spasilačke opreme koju svaki vodič treba da ima sa sobom. Ovaj princip sam usvojio od Mark Hirst-a, radeći sa njim na mnogobrojnim kursevima i obukama profesionalnih rafting vodiča i spasioca. Vremenom je ovo postao globalni standard i koristi se kao preporuka osnovne opreme za rafting vodiče širom svijeta. Naravno, pored svega navedenog u daljem tekstu, svaki rafting vodič treba da nosi i osnovni set medicinske prve pomoći.

Radi se o principu 4-3-2-1.
Dakle, brojite unazad od četiri komada opreme pa do jednog, i onda četiri puta po jedna stavka 😊
(Prilično lako za zapamtiti, čak i za nas rafting vodiče 😊)

4-3-2-1 je sve što treba da zapamtimo kada razmišljamo o tome koliko PRE opreme jedan vodič treba da ima sa sobom. To podrazumjeva:

  • 4 karabinjera
  • 3 koturače
  • 2 prusik konopca
  • 1 uže za spašavanje
  • 1 uže za prevrtanje (flip line)
  • 1 nož
  • 1 pištaljka

Oprema spomenuta 4-3-2-1 principom predviđena je da bude nošena od strane jednog vodiča, svaki put kada je na rijeci. Na taj način, ukoliko radimo u timu sa više profesionalnih vodiča, uz opremu koju nose safety kajakaš i trip leader (o ulogama safety kajaka i trip leadera u nekom narednom blogu), imaćemo dovoljno opreme da izvršimo i najzahtjevnija spašavanja.

Naravno, nijedna oprema ne radi posao sama od sebe već je za njeno pravilno korišćenje i adekvatnu upotrebu potrebno znanje i praksa koji se stiču na obukama i u realnim životnim situacijama na rijeci.

Siguran sam da ste čitajući ovaj tekst (bilo da ste vodič, turista, ili slučajni čitalac) već odavno počeli da se pitate: „Zašto će zaboga sva ova čuda jednom skiperu, koja je njihova svrha?“
Veoma često se desi da na rijeci imamo plivače – jedan od efektivnijih načina za spašavanje plivača je bacanje konopca i privlačenje plivača obali. Prevrtanje čamca je uobičajena stvar na raftingu, a uz pomoć užeta za prevrtanje i karabinjera veoma brzo i efikasno možemo čamac vratiti u prvobitni položaj. Dalje, nerijetko se desi da usled neželjenih okolnosti čamac ostane zaglavljen na stijenu ili neku drugu prepreku i usled ogromne sile vode koja ga pritišće potrebna nam je jaka kontra sila kako bi smo ga odglavili. Po običaju, čamac bude zaglavljen na mjestu do koga nije lako doći te da bi smo ga izvukli natrag na neki način trebamo da premostimo razdaljinu i uvećamo snagu koju imamo u rukama. To radimo postavljanjem mehaničkog sistema kombinovanjem konopaca, prusika, karabinjera, koturača, itd… Ponekad je potrebno prebaciti turiste neplivače ili turiste u šoku sa jedne obale na drugu, a to možemo veoma lako napraviti postavljanjem dijagonalne linije na rijeci i domišljatom upotrebom karabinjera, kotura i prusika.. Primjera je bezbroj.

Rafting je prije svega zabava za sve nas, ali je više od toga ekstreman sport koji se obavlja na udaljenim destinacijama i u okruženju koje uglavnom ne možemo da kontrolišemo. Nama ljudima voda nije prirodno stanište i siguran sam da još uvijek niste upoznali nijednu osobu koja može da diše pod vodom ili da bez problema pliva kroz ogromne talase u ledeno hladnoj rijeci.
Ulazeći u čamac, turisti svoje živote i odgovornost za bezbjednost stavljaju u ruke vodiča, i siguran sam da je bolje na čamcu imati obučenog i spremnog profesionalca, nego nekoga ko izgleda kao da je došao na bikini takmičenje.
Ukoliko imate drugačiju predstavu – budite sigurni da vas je neko pogrešno informisao.