“Od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrijednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvijek smisleno, na mjestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo.”

Ivo Andrić

 

Most na Đurđevića Tari

Smješten između sela Budečevica i Trešnjica, na magistralnom putu Pljevlja-Žabljak, nalazi se most koji svojom arhitekturom i dimenzijama spada među najveće i najljepše saobraćajne objekte u svijetu. Mnogi posjetioci i turisti svakodnevno posjećuju ovaj most, koji je prema izboru portala “Bright side” proglašen među 20 najljepših u svijetu, dok ga je britanski magazin “Times” uvrstio u 10 atrakcija koje treba posjetiti.

Veliki betonsko-lučni most projektovao je jedan od najvećih građevinskih stručnjaka Kraljevine Jugoslavije Mijat S. Trojanović. Građen je u periodu od 1938. do 1940. godine. Kada je dovršen, bio je najveći drumski most od armiranog betona u Evropi i jedan od nekoliko najvećih i najljepših saobraćajnih objekata ove vrste u svijetu.

Prema dostupnim podacima, za potrebe gradnje ovog mosta, postavljena je najveća drvena skela, čije dimenzije do danas nisu nadmašene. Svojom snažnom petolučnom konstrukcijom, od koje je glavni luk s rasponom od 116 metara, uzdiže se nad kanjonom dubokim preko 150 metara. Most na Đurđevića Tari je dugačak 365 metara. Posjetioci imaju priliku da most gledaju sa više strane, kao i da pješke kroče preko mosta.

Pješački mostovi

Pored modernih mostova, na Tari postoji još i nekoliko pješačkih žičanih mostova koji su svojevremeno bili jedina sprega žitelja između dvije strme obale najdubljeg evropskog kanjona.

Jedan od takvih je i most u Tepcima, malom selu koje se nalazu duboko u kanjonu Tare, ispod mjesta gdje je kanjon najdublji.

Pored mosta u Tepcima, nedaleko od Brštanovice nalazi se još jedan pješački most.

Na samom izlazu iz kanjona, neposredno prije sastavaka Tare i Pive gdje nastaje Drina, nalazi se putnički most u Šćepan polju.
Most se danas nalazi na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.