Preko proplanaka Borja i Čelebića, iza guste šume u Velenićima, u zaseoku Podgrad smjestio se Konjički klub Velenići. Na tom impozantnom mjestu, koje plijeni ljepotom i veličinom, na samoj ivici kanjona rijeke Tare smjestilo se osamnaest konja, koje već tri godine gaje Srđan Arsenić i Dejan Drakul. 

Dvojica mladih Fočaka, zaljubljenika u prirodu i u konje, kupili su deset arapskih boričkih konja na nekada nadaleko poznatoj ergeli na Borikama. Pored ljubavi prema konjima učinili su prije svega humano djelo, spasivši ih gladi i zime. Napravili su im utočište na oko hiljadu metara nadmorske visine u selu Velenići, zaseoku Podgrad. Tu se rodilo još njih osam. Napravili su utočište kakvo samo možemo vidjeti po savremenim ergelama u svijetu. 

Staja, hrana, kilometarski dugi proplanci na platou kanjona Tare svakodnevnica su ovih ljepotana, od kojih su većina čistokrvni arapski borički  konji.  

– Ne mogu reći da sam od malena volio konje. Ljubav se rodila iznenada, i kada su počeli da se prodaju konji na Borikama ja sam ih kupio. Oni su zaista posebne životinje koje sve osjete, osjete kada sam nercozan, ali i kada sam srećan. Osjetim i ja kada sa njima nešto nije u redu. Uglavnom, oni su svi u redu i nemamo problema sa njima – ispričao je Srđan Arsenić za Radio Foča. 

Za Srđana Arsenića ovo je posebno iskustvo. Velenići, selo na kojem je odrastao njegov otac, svima u Foči znani kao Arsa planinar, sada se ucrtalo a turističku mapu Foče. Ergela i Konjički klub privlače pažnju sve većeg broja turista iz raznih krajeva. 

Kada dođete u Veleniće, pored ljepote krajkolika koja vas očara, svojom pitomnošću plijene Faht, Caco, Iskra…samo neki članovi najpitomije porodice ovih krajeva. 

– Ovde je rođen moj otac i odlučio sam se da baš ovde to napravim jer imamo ogrmonu ljubav prema ovom mjestu. U zaseoku Podgrad imaju četiri kuće Arsenića i jedna kuća porodice Šain. Mi kada smo ovde došli 2019.godine sa konjima, u selu niko nije živio, ali mogu da se zahvalim svim mještanima  koji imaju zemlju ovde jer su svi dopustilti da tu zemlju koristim za ispašu – kaže Arsenić. 

Konji u Velenićima imaju potpunu slobodu. 

Nikada se ne jašu u zagrađenim prostorima, već njihov elegantan galop možete vidjeti po obližnjim planinama i visoravnima iznad hiljadu metara nadmorske visine. Česta promjena nadmorske visine za arapske boričke konje ne predstavlja problem, priča Srđan Arsenić: Jahali smo sa Iskorm i Zvijezdom na LJubišnju, koja je treći vrh u Bosni i Hercegovini, uzdiže se na  2238 metara iznad mora. Prije nekoliko dana jahali smo sa Konjskog polja na Radovinu, na 1992 metra nadmorske visine. Često jašemo i na Obzir, na uzvišenje gdje je kanjon rijeke Tare najdublji. Za ove konje te nadmorske visine su normalne, jer kada je Austrougarska osnovala ergelu na Borikama 1896. godine, gajili su konje koji mogu da savladavaju težak teren i velike visinke razlike“. 

Angažovanjem Arsenića i Drakula Velenići su makadamskim putem spojeni na put desnom obalom rijeke Tare. To pruža mnogo veće mogućnosti za razvoj turizma na ovim krajevima, kao i za posjetu ergeli, ali i njenu komercijalizaciju. Na samoj ivici kanjona izgrađen je restoran na otvorenom a uskoro se planira i izgradnja prostora za noćenje i boravak turista. 

– Veliki broj turista dolazi na rafting Tarom ali svi uglavnom imaju jednolične ponude. Mi smo htjeli da napravimo ponudu koja nudi nešto drugačije i tako smo se odlučili za konje. Planiramo u narednim godinama da pravimo kako jednodnevne izlete na ergelu sa jahanjem, tako i višednevne posjete turista u našim smještajnim kapacitetima – ispričali su domaćini. 

Arapski borički konji nekada sa Borika, a danas iz Velenića, odnedavno učestvuju i u Memorijalnom planinarskom pohodu „Stazama Arsenija Arsenića“, koji se održava zadnjeg vikenda u godini. Ovaj pohod sjećanje je na zadnju šetnju ovog poznatog fočanskog planinara ivicom kanjona rijeke Tare, preko Obzira, Vranovine, Dulinog brijega, Ograđenice, Vranovine i Meštrevca, pa sve do Velenića. 

Izvor: Radio Foča / Autor: Nataša Petrović