Autor: Gerald Gartner

Region oko Foče je posebno pogodan za sve vrste kajakaštva, posebno u proljeće.

Uvijek ostajem u kampu Tara-Raft, ne samo zato što je Mirko (domaćin) i sam strastveni kajakaš, već i zato što su Mirko i njegovo osoblje jedini na licu mjesta koji aktivno paze na rijeku. Planine smeća koje sakupljaju svake godine dokaz su mi da žive život ljudi sa rijeke. Takođe, Mirko je uvijek dobar za savjetovanje i iznenađenja kada su u pitanju odlasci na druge rijeke. Izvrstan je poznavalac svake rijeke u okolini, i vjerovatno je jedini čovjek na ovim prostorima koji je vozio kajak na svim tim rijekama.

Nedaleko od kampa rijeka Sutjeska se uliva u Drinu i nudi odlične brzake klase 3, 4 i 5 kada je veliki vodostaj. Tu je zatim i Bistrica sa brzacima od klase 2 do klase 5, a odmah u blizini Foče nalazi i kratka ali upadljiva sekcija rijeke Ćehotine sa fascinatnim kamenim kanjonom i brzacima klase 2-3. Piva je naravno dragulj kajakarenja, sa svojim ogromnim vodostajem, kristalno bistrom i ledeno hladnom vodom i OGROMNIM brzacima klase 3, 4 i 5.

Oni koji ne zaziru od još jednog putovanja po zemlji biće nagrađeni fantastičnim iskustvom na gornjem toku Neretve sa brzacima klase 4, ili na donjem toku rijeke gdje se formira i prelijep kanjon. Neretva dalje teče kroz Mostar, i sam prolazak kroz grad uz nekoliko bukova je veoma interesantan – vrijedi prolazak kajakom ispod starog mosta. Velika zamjerka je što se u toku kroz grad osjeti strašan miris fekalija.

Za svako putovanje po ovoj predivnoj zemlji zaista vrijedi angažovati poseban prevoz. Sačuvaćete vaša kola, živce i, iznad svega, dobijate beskonačno mnogo vremena za odmor.

APSOLUTNO sve informacije o rijekama i sva ova putovanja možete rezervisati u kampu Tara-Raft, a kod njih možete i rentati svu potrebnu opremu koja vam je potrebna.