Na našim rijekama skoro pa potpuno nepoznata stvar, a u svijetu u standardnoj i redovnoj upotrebi pri svakodnevnim spustovima. Šta je to u svari kataraft, kako izgleda, koja mu je namjena, I zašto ga ne koristimo više? 

U nekoj najjednostavnijoj formi, kataraft bi smo mogli definisati kao dugački raft (čamac, splav) sa dva noseća pontona, sposoban da nosi teret i minimalno dva putnika. U svom razvoju dizajna, kataraft je prolazio kroz više faza I oblika, da bi se danas ustalio u dvije osnovne verzije:  

 • kataraftovi koji se sastoje od nosećeg rama I dva plovna pontona (dvije tube, banane) 
 • kataraftovi koji se sastoje od nosećeg rama koji se montira na tradicionalni rafting čamac 

Ram katarafta se obično izrađuje od laganih a čvrstih metala, tako da se bočnim stranama naslanja na plovne pontone Ili bočne tube čamca, dok se na centralnom dijelu nalazi pričvršćena stolica na kojoj sjedi vodič a ostali dio prostora se koristi za smještaj dodatnih putnika ili tereta. 

Ramovi se mogu samostalno konstruisati (mi smo prve ramove za kataraftove još prije više od deset godina konstruisali od drveta), a mogu se naći I gotovi izrađeni ramovi kod popularnih proizvođača čamaca. 

Plovni pontoni (tube, banane) su najjednostavnije rečeno dvije nepotopive tube izrađene od uobičajenih materijala za izgradnju čamaca (hipalon, pvc) koje se vežu za ram.  

U slučaju izrade katarafta uz pomoć tradicionalnog rafting čamca, noseći ram se jednostavno ubaci I pričvrsti za čamac, I to je to. 

Primjena katarafta na rijeci je višestruka, a najčešče se koristi: 

 • Za transport logistike (opreme, hrane, garderobe) pri višednevnim rafting ekspedicijama 
 • Za prevoz putnika kao u tradicionalnom rafting čamcu 
 • Za individualne I personalizovane rafting ture (nešto novo se sprema I na našem tržistu!) 
 • Kao “safety craft” plovilo prilikom komercijalnih rafting tura I sportskih takmičenja 
 • Za “play boating” I zabavu na rijeci 

Međunarodna rafting federacija (IRF) je uvrstila kataraftove I njihovu primjenu kao sigurnosnih plovila u svoj sistem obuka za profesionalne spasioce 

Osnovna razlika I prednost katarafta u odnosu na tradicionani raft je ta što vodič, bilo da je pozicioniran na zadnjoj strani ili sredini čamca, koristi dva dugačka vesla, umjesto jednog kraćeg. Na taj način on daleko više povećava svoju manevarsku sposobnost I brzinu izvođenja neke operacijeObzirom da su vesla dugačka I pričvršćena za ram, poluga koja se formira je izuzetno moćna, a samim tim što se istovremeno može upravljati sa dva vesla, moguće je izvoditi veoma brze, precizne I efikasne zaokrete čamca te ga poziciniorati po želji. Sa tradicionalnim raftom I vodičem koji sjedi na stražnoj strani čamca I upravlja sa jednim malim veslom, to jednostavno nije moguće. Upravljanje kataraftom zahtjeva poznavanje drugačijih veslačkih tehnika od uobičajenih, pa je upravo to možda i razlog što kataraft nije naišao na širu primjenu na ovim prostorima. 

Prednosti katarafta u odnosu na tradicionalni čamac: 

 • Imaju tendenciju da budu okretniji i upravljiviji od čamaca 
 • Pravilno i lagano natovaren, kataraft je savršeno plovilo za “play boating”. 
 • Banane mogu da budu duže od uobičajenih raftova i tako imaju više prostora za opremu. 
 • Njihov dizajn sa otvorenim dnom čini ih manje podložnim uticaju talasa sa rijeke, a samim tim su i manje podložni na prevranje. 
 • Tube ili banane sa kataraftove su generalno jeftinije od kompletnog čamca. 

Mane: 

 • Upravo zbog velike korisne površine, veoma je lako zanijeti se pa kataraft pretovariti teretom. 
 • Distribucija težine je od krucijalnog značaja da bi se dobile maksimalne performanse. 
 • Putnicima u kataraftu je teže kretati se po njemu zbog prisustva rama. 
 • Ukoliko se radi o kataraftovima bez dna, pa ukoliko se nešto ispusti zauvijek odlazi u rijeku 

Još prije više od deset godina, iz velike želje za probavanjem novih stvari na rijeci, a u nedostatku materijala, konstruisali smo prvi kataraft koji je bio u upotrebi na Tari, nazvan u šali “Kataraft Pandora” 😊 Ram smo konstruisali od drveta, kojeg smo montirali na jedan čamac, I zajedno sa našim dugogodišnjim prijateljima I iskusnim rafterima koristili smo ga za zabavu na rijeci, nešto što je tada bila preteča u svijetu danas sve popularnijeg “play boating-a” 

Sledeću verziju katarafta smo napravili tako da smo u jedan stari pohabani čamac kome smo isjekli dno, montirali ram, I na taj način dobili jedinstveno plovilo sa kružnom tubom od komora čamca, I drvenim ramom u njoj. Vrhunska zabava 😊 

Danas u našem rafting centru imamo nekoliko ramova profesionalne izrade, a kataraftove koristimo uglavnom tokom specijalnih višednevnih rafting ekspedicija kroz cijeli kanjon Tare, I kao sigurnosna plovila za vrijeme rafting tura I sportskih manifestacija. 

Nažalost, na našim rijekama I među našim vodičima nije se ustalila praksa korištenja kataraftova, ali se nadamo da će se stvari u budućnosti promijeniti I da će ova interesantna I korisna plovila ući u širu upotrebu. Interesantno je da u svi internacionalni vodiči koji su u prethodnih 6-7 godina boravili kod nas odmah po dolasku pitali da li koristimo kataraftove I našli se u čudu zašto ih ne koristimo više. 

Ukoliko I vi želite da se provozate ovim interesantnim plovilom, uskoro ćete to moći uraditi u sklopu veoma interesantnih personalizovanih rafting tura koje ćemo da uvrstimo u našu ponudu. 

Do tada, pogledajte jedan video kako vožnja kataraftom izgleda iz perspektive vodiča.