Nešto više od dvije sedmice dijeli nas od Svjetskog prvenstva u raftingu u Banjaluci i Foči. Zainteresovanost reprezentacija za učešće je velika. Do sada su prijavljene 63 ekipe iz 23 zemlje, a očekuje se još 15 do 20 timova iz 5 država. Na Svjetsko prvenstvo dolaze, naravno,  samo najbolji timovi, pobjednici nacionalnih takmičenja koja u nekim državama još traju, tako da je to jedan od razloga što spisak zemalja učesnica nije konačan. Ono što nas raduje i što znamo je da su domaći timovi okupljeni i spremni da krenu u ozbiljne pripreme. Domaćini Svjetskog prvenstva biće dva muška i jedan ženski tim reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Takmičenje se organizuje  u 4 uzrasne kategorije (U19, U23, seniori i veterani) u muškoj i ženskoj konkurenciji, a u četiri discipline: slalom, sprint, H2H (na Vrbasu) i spust (na Tari). Očekuje se dolazak oko 400 takmičara, dodatnih članova tima, trenera, medija i pratilaca timova.

Vijest o organizaciji je objavljena i na sajtu IRF:

Events Calendar

Prije par mjeseci, okupljanjem timova koji će raditi na organizaciji i promociji Svjetskog prvenstva u raftingu 2022. počele su pripreme za jedan od najvažnijih sportskih događaja u posljednjih nekoliko decenija. Banja Luka i Foča po drugi put će biti domaćini svijeta jednog od najpopularnijih sportova na vodi. Koliko je ova činjenica važna i koliko smo prepoznati na svjetskoj rafting mapi pokazuje i  to da je prethodno Svjetsko prvenstvo održano kod nas 2009. godine ostavilo dubok trag u istoriji ovog takmičenja. Utisci i sjećanja onih koji su bili dio te priče vratili su Banjaluku i Foču na velika vrata najuzbudljivijeg sporta na vodi. Zato smo ponosni što će samo trinaest godina kasnije, Vrbas i Tara ponovo staviti na ispit vještine najboljih svjetskih raftera i dati priliku vama i nama da se svijetu pokažemo još jednom kao najbolji domaćini.  

Šta nam IRF WRC 2022 donosi na Taru?

Velika stvar za sve raftere u Foči je to da je Vlada Republike Srpske, za potrebe održavanja Svjetskog prvenstva, a zajedno sa Opštinom Foča i rafterima iz Foče odlučila da krene u asfaltiranje puta desnom obalom Tare. U prvoj etapi biće asfaltirano 5km puta, a ostatak očekujemo u skorijoj budućnosti.

Za organizatora IRF WRC 2022 za Foču i Taru postavljen je Mirko Davidović, koji će kao aktivni IRF instruktor biti zadužen za kompletnu organizaciju trke u Foči i koordinisati rad bezbjednosnih timova na rijeci te koordinisati rad svih timova zaduženih za logistiku, transport, smještaj, itd..

Važnost događaja

Svjetsko prvenstvo u raftingu u kategoriji R4 do sada nije održano na našim rijekama i organizacijom ovog prvenstva ćemo biti jedini na svijetu koji su organizovali sva kontinentalna i svjetska prvenstva u svim kategorijama.

To je još jedan od dokaza da su naše organizacije takmičenja kao i podrška institucija , medija i građana na najvišem nivou.

Rijeke Tara i Vrbas su idealne za organizaciju ovako velikog takmičenja zbog svojih karakteristika, infrastrukture i logistike a Banja Luka, Foča i Republika Srpska su već dobili najviše ocjene za organizaciju rafting takmičenja.

Naša država, gradovi i rijeke su ocijenjeni kao najbolja destinacija, kako zbog samih tehničkih karakteristika tako i zbog dobrog načina borbe sa pandemijom i dočeka takmičara, sudija i gledalaca.

Medijska promocija destinacija

Organizacija ovakvog takmičenja će evidentno dovesti do velike promocije naše države, rijeka i avanturističkog turizma po kojem smo sve prepoznatljiviji i postajemo poželjna destinacija za mnoge turiste iz regiona i svijeta. IRF ujedno dovodi i međunarodne TV ekipe koje će zajedno sa našom državnom televizijom pratiti svjetsko prvenstvo i nakon održavanja raditi međunarodnu promociju naših destinacija. Svaka od država učesnica će takođe kroz svoje nacionalne televizije raditi promociju ovog takmičenja.

Mnogi svjetski časopisi i mediji su ocijenili naše rijeke kao jedne od najpoželjnijih za bavljenje raftingom na divljim vodama i uživanje u prirodi što govore već objavljeni članci u velikim svjetskim časopisima.

Ceremonija otvaranja će biti u Banja Luci a zatvaranja u Foči.

 

 

PROGRAM IRF WRC 2022

24.maj (utorak) – Registracija
10:00 – 20:00 centar grada: Registracija takmičara

25. maj (srijeda)    DAN1 – Registracija
10:00 – 20:00 Centar grada: Registracija takmičara
19:00 Centar grada: Sastanak kapitena

26.maj (četvrtak)  DAN 2 – Ceremonija otvaranja
09:00 – 21:00 Bijeli buk – Oficijelni trening (H2H)
19:00 – 21:00 Centar grada: ceremonija otvaranja

27. maj (petak)  DAN 3 – Sprint
11:00 bijeli buk: sprint – sve kategorije
14:00 – 17:00 Bijeli buk – H2H – Master
19.00 Krupa na Vrbasu: sastanak kapitena
20.00 krupa na Vrbasu: Dodjela medalja u disciplini sprint u svim kategorijama

28. maj DAN4 – H2H
11:00 Bijeli buk: H2h – U19, U23, Open
19:00 Krupa na Vrbasu: Sastanak kapitena
20:00 Krupa na Vrbasu: dodjela medalja u disciplini H2H u svim kategorijama

29. maj DAN 5 – slalom
14:00 – 18:00 Kanjon Tijesno: slalom – U19, U23
19:00 – 22:00 Kanjon Tijesno: slalom – Open

30. maj (ponedjeljak) DAN 6 – transport u Foču
09:30 Centar grada : dodjela medalja u disciplini slalom
10:30 Transport u Foču, na rijeku Taru 
20:00 Kamp rijeka Tara: sastanak kapitena

31.maj (utorak) DAN 7 – Oficijelni trening – spust
10:00 – 17:00 Rijeka Tara: Oficijelni trening u disciplini spust

01.juni (srijeda) DAN 8 – Spust
10:00 Rijeka Tara:Spust – prva grupa
14:00 rijeka Tara: spust – druga grupa
18.30 Kamp rijeka Tara: ceremonija dodjele medalja – spust i generalni poredak
20.30 Ceremonija zatvaranja IRF WRC 2022