Ko nam sve dolazi?

Stigao nam je i konačan spisak učesnika, na IRF WRC 2022 nam dolaze ukupno 62 tima iz 22 zemlje, sa preko 400 učesnika! Na prvenstvu imamo čak 28 ženskih timova koji će se takmičiti u svim kategorijama, i mislimo da su ove dame zaslužile ogromnu podršku koja sigurno neće izostati.

U kategoriji U19 imamo ukupno 4 tima, kategorija U23 nastupa sa 14 timova, Masters kategorija je okupila ukupno 15 timova, dok je naravno najveća konkurencija u Open kategoriji sa ukupno 29 timova koji se nadmeću za medalju.

Zemlje učesnice koje su potvrdile svoj dolazak: Argentina, Australija, Bosna, Brazil, Bugarska, Kanada, Kostarika, Češka, Hrvatska, Njemačka, Velika Britanija, Mađarska, Indonezija, Japan, Kazahstan, Mongolija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Amerika, Latvia​.

Pored sportista koji su reprezentativci svoje zemlje, tokom trajanja prvenstva će biti prisutan i veliki broj dodatnih članova iz svih zemalja – od rezervnih sportista, trenera, logistike, porodica, navijača..

Za vrijeme trajanja prvenstva kompletno područje raftinga kampova se pretvara u jedno pravo malo olimpijsko selo koje će ugostiti sportaše, sa svim pratećim sadržajem.

Šta se trenutno dešava na Tari i u Foči?

Na Tari su u toku ozbiljne pripreme za trku u disciplini DR (spust): naš sigurnosni tim finalizuje detaljan plan trke posebno za sve kategorije, obilazi stazu i dovršava master security plan sa markacijom sigurnosnih tačaka i pozicioniranjem sudija koje će pratiti tok prvenstva. Start takmičara je na Brštanovici, a finiš na Šćepan polju. Dužina staze je cca 14km, i na njoj se nalazi ukupno 37 brzaka klase od 2- do 3+. U toku su i završna planiranja sa službama Civilne zaštite, Policije, Doma zdravlja i Vatrogasnog društva, koje će odigrati veliku ulogu tokom trajanja prvenstva.

Organizacioni odbor Svjetskog prvenstva za Foču za ponedeljak 30.maj zakazao je svečani doček sportista i defile kroz grad, sa prigodnim programom dobrodošlice, nakon čega će učesnici biti transportovani do raftinga kampova gdje će biti smješteni.

Usvojeno je takođe, da se nakon zvanične trke u srijedu 1.juna, u Foču na Ušću priredi oficijelna ceremonija dodjele medalja i zatvaranja IRF WRC 2022, nakon  čega će uslijediti veliki koncert i žurka za sve prisutne. Ceremoniji dodjele medalja bi trebao prisustvovati i ambasador Amerike u BiH, koji će zajedno sa ostalim zvaničnicima dodijeliti neke od medalja.

Na koncertu će kao predgrupa nastupiti „Vesele 80te“ iz Kragujevca, a kao headlineri nastupaju nama dobro poznati momci iz grupe Paranoid, koji već godinama unazad oduševljavaju publiku nastupajući na bini našeg rafting centra.

Sve u svemu, bližimo se početku jednog istorijskog događaja i privilegovani smo što smo jedan od organizatora ove sportske smotre!