Toliko toga već znamo o komercijalnom i rekreativnom raftingu, industrija se na ovim prostorima rapidno razvila u poslednjih 20tak godina i skoro da ne postoji neko ko nije čuo nešto o raftingu – sa one zabavne strane. Pisali smo takođe i o profesionalnoj karijeri rafting vodiča i svemu što profesionalna organizacija rafting spusta treba da ima.
No, rafting ima i svoju drugu stranu – sportsku, takmičarsku.
U ovom tekstu će biti govora o raftingu kao sportskoj disciplini.

Uslijed ekspanzije popularnosti komercijalnog raftinga, razvoj raftinga kao sportske discipline na Tari je potpuno neravnopravno stavljen u drugi plan. Prije više od 10 godina bili smo jedni od domaćina Svjetskog prvenstva u raftingu (po mnogima najbolje organizovanog svjetskog prvenstva ikada), i izuzev rada u par godina prije prvenstva, na polju razvoja sportskog raftinga ništa značajnije se nije uradilo.

Zadovoljstvo mi je istaći da je Sportsko-rekreativni rafting centar „Tara-Raft“ osnovao sportski klub koji za cilj ima edukaciju omladine o raftingu kao sportu i pripremi takmičara za sportska prvenstva.
Još tokom 2018 godine, u saradnji sa kolegama iz Banja Luke, aplicirali smo i dobili dozvolu za organizaciju WRC 2021 (Svjetskog prvenstva u raftingu 2021). Usled pandemije korona virusa većina sportskih takmičenja je otkazano ili prolongirano, pa tako i naše. Kako stvari sada stoje, realizacija ovog prvenstva će doći na red 2023 godine. Do tada, mi ćemo vrijedno raditi na spremanju naših timova za sva buduća takmičenja.

Po pravilima Međunarodne rafting federacije (IRF) rafting takmičenja se organizuju na četiri nivoa: A, B, C, D; u dvije kategorije: R4 i R6, podijeljena na muške, ženske i mještovite timove; te u četiri različite discipline: Sprint, Paralelni sprint (Head to head, H2H), Slalom i Spust (Downriver).

Organizacija svakog takmičenja striktno je definisana pravilima IRF-a, te tako svaka trka ima svoga: direktora takmičenja, direktora trke, direktora bezbjednosti, IRF-ovog predstavnika za bezbjednost, žiri i glavnog sudiju trke, sudije na sekciji, kapijama i liniji cilja trke, šefa bodovanja, glavnog startera, mjerioca vremena, dizajnera staze i na kraju osobu zaduženu za odnos sa medijima.

NIVOI TAKMIČENJA

A – najveći nivo takmičenja koji podrazumijeva organizaciju svjetskih prvenstava u raftingu. Organizuje se u nekoliko divizija: Open, Youth, Junior, Senior, Masters i All divisions.

B – podrazumijeva organizaciju kontinentalnih i regionalnih prvenstava, pa tako imamo Evropsko prvenstvo, Pan-američko, Afričko i Azijsko-okeanijsko prvenstvo, i prvenstvo svih regiona.

C – podrazumijeva organizaciju međunarodnih rafting festivala, takmičenja prije svjetskog prvenstva, regionalnih kupova i sl.

D –  podrazumijeva organizaciju bilo kojeg nacionalnog takmičenja u skladu sa pravilima IRF.

KATEGORIJE TIMOVA

R4 – podrazumijeva tim od četiri veslača u čamcu
R6 – podrazumijeva tim od šest veslača u čamcu

Čamci i vesla koji se koriste tokom takmičenja moraju biti odobreni od strane IRF-a, te imaju propisane tehničke karakteristike za dužinu, širinu, prečnik komora, pritisak u komorama, broj pregrada i sl…

 

DISCIPLINE U RAFTING TRKAMA

Sprint

Disciplinu sprint karakteriše start, startno ubrzanje i kasnije održavanje brzine čamca uz pravilno odabiranje putanje čamca na stazi. Trajanje trke je najčešće od 160 do 180 sekundi. Uveslanost ekipe u smislu istovremenog oslanjanja vesla o vodu i odgurivanja čamca unaprijed je od izuzetne važnosti. U ovoj disciplini cilj takmičara je da se za što kraće vrijeme savlada staza. Pobjednik može osvojiti 100 bodova za sveukupni plasman. Na osnovu ostvarenog plasmana u ovoj disciplini prave se parovi za paraleni sprint.

Paralelni sprint (Head to head, H2H)

Ova disciplina se održava na istoj stazi gdje se održavao i sprint, gdje se ekipe takmiče u parovima. U paralelnom sprintu takođe je važno “čitanje vode” i izbor prave putanje kojom će se čamac prevesti od starta do cilja za što kraće vrijeme s obzirom na postojanje protivnika u trci. Pored svih karakteristika sprinta u ovoj disciplini takmičari moraju uzeti u obzir i djelovanje protivnika. Trka je za nijansu duža zbog mogućih sudaranja i međusobnih usporavanja protivničkih čamaca. Pobjednik u ovoj disciplini osvaja 200 bodova za sveukupni plasman.

 

Slalom

Slalom predstavlja disciplinu u raftingu koja se izvodi na posebno pripremljenoj i obilježenoj stazi za tu disciplinu. Na stazi pripremljenoj za slalom nalaze se kapije (kapije su označene sa dva viseća stuba odgovarajućeg razmaka iznad površine vode). Cilj je da se za što kraće vrijeme prođu postavljene kapije koje mogu biti nizvodne (zelene) i uzvodne (crvene) po utvrđenom redoslijedu bez ili sa što manje kaznenih poena (penala). Pravilima je definisano da se slalom sastoji iz dvije trke, dok se bolja trka računa za bodove.
Ovo je disciplina u kojoj tehnika, taktika i međusobna saradnja imaju glavnu ulogu i iz tog razloga je jedna od najzahtjevnijih, te pobjedniku donosi 350 bodova za sveukupni plasman.

 

Spust (Downriver)

Spust je fizički najzahtjevnija od svih disciplina u raftingu i donosi 350 bodova za sveukupni plasman. Trajanje spusta bi trebalo da iznosi između 20 i 60 minuta. Samim tim veslači moraju da sjede dugo u takmičarskom položaju, a od ekipe se traži da imaju isti ritam zaveslaja i optimalnu frekvenciju zaveslaja. Presudnu ulogu ima „čitanje rijeke“, odnosno analiziranje staze i praćenje toka matice. Cilj ove discipline je kao i u ostalim, savladati stazu za što kraće vrijeme.

Nadam se da vam je ovaj tekst probudio interesovanje o raftingu kao sportu i da ćete u budućnosti podržati njegov razvoj bodreći naše timove na takmičenjima koja dolaze.