IRF GTE WORKSHOP

International Rafting Federation 
Guide Training & Education Workshop

Ispit spretnosti i znanja rafting vodiča za sticanje sertifikata Međunarodne rafting federacije

U periodu od 15.10.2020. do 18.10.2020. organizovali smo IRF GTE Workshop, ili jednostavnije rečeno – ispit spretnosti i znanja rafting vodiča za sticanje certifikata Međunarodne rafting federacije.

Instruktor na kursu je bio Mirko Davidović, a kurs je bio namjenjen vodičima sa kojima smo već radili i sarađivali u prethodnih par mjeseci kao i svim ostalim zainteresovanim kandidatima.

Ideja je bila da u 4 dana trajanja kursa sa kandidatima prođemo kroz osnovne zahtjevane stvari propisane standardima IRF, te da ih testiramo na sticanje certifikata rafting vodiča. Kandidati se testiraju na sledeće stvari: vještine na rijeci, test prevtanja čamca, test plivanja, test bacanja užeta za spasavanje, osnovne čvorove sa konstrukcijom 3:1 sistema, signale za komunikaciju koji se koriste na rijeci, sigurnosnu demonstraciju (safety talk), poznavanje i korištenje opreme, pisani test, i na kraju na generalni opšti utisak.

Međutim, kako to kadkad biva, stvari se nisu odvijale dinamikom kojom smo zamislili.

Naime, već prvog dana kursa bili smo svjesni da se najavljena vremenska prognoza za ovaj period koja je garantovala lijepo i sunčano vrijeme bez padavina, neće ostvariti. Umjesto sunčevih zraka bili smo izloženi ogromnoj količini tečnog sunca (čitaj: kiše), koja je neumoljivo i bez prestanka padala noć prije početka i tokom čitavog prvog dana.

Takve obilne padavine bile su propraćene i izrazito niskom temperaturom, što nas je natjeralo da brzo mjenjamo planove i tok kursa prilagođavamo vremenskim uslovima.

Odlučeno je da prvi dan kursa iskoristimo da sa kandidatima prođemo kroz većinu teorijskih stvari i stvari koje možemo raditi i vježbati pod krovom.

No, obilne padavine su se nastavile tokom cijelog dana i naredne noći, što je uslovilo iznenadni porast vodostaja Tare i Drine. Ljupka rijeka smaragdno zelene boje i relativno niskog vodostaja preko noći se pretvorila u zastrašujuću bujicu noseći sa sobom ogromne količine mulja, stabala, balvana i svega na što je mogla naići i podići u svom koritu. Pažljivo smo osmatrali rast vodostaja i bili smo na korak do odluke da radionicu pretvorimo u evakuaciju kuhinjskog i magacinskog prostora koji je najbliži rijeci.

Narednog dana u ranim jutarnjim časovima obavili smo neophodno osmatranje rijeke i ustanovili da ni Tara ni Drina u tom trenutku nisu plovne te je donešena odluka da naredne dane posvetimo uvježbavanju i treningu svih stvari koje možemo raditi na obali, a da testiranje vještina na rijeci i plivanja pomjerimo za neki naredni termin, kada se rijeka smiri i omogući nam uslove za rad.

Prizori koje smo vidjeli osmatrajući rijeku sa mosta na Šćepan polju bili su alarmantni i podsjetili su nas na sve učestalije poplave na ovim prostorima koje predstavljaju realnu opasnost sa kojom se moramo suočavati.

U dogovoru sa kandidatima dogovorili smo da naredni termin bude poslednji vikend oktobra, period od 30.10.2020. do 01.11.2020.

 

Obzirom na uslove u kojima smo se našli, naredna tri dana radionice iskoristili smo da sa kandidatima prodjemo kroz sve teorijske stvari i stvari koje smo mogli raditi na obali. Srećom, vrijeme se promijenilo, kiša je prestala te nam je to dalo mogućnosti da ipak u kontrolisanim i prilagodjenim uslovima odradimo i dio testova na rijeci.

U radu sa kandidatima akcenat je u velikoj mjeri stavljen na pravilnu i sigurnu izvedbu sigurnosne demonstracije prije odlaska na spust (safety talk), koja je osnov svakog dobrog i bezbjednog putovanja. Pored toga, kandidati su se svojski potrudili da do tančina izuče sve načine za vezivanje čvorova i izradu sistema 3:1.

Takođe, veliki dio vremena posvetili smo razgovoru o generalnoj filozofiji posla rafting vodiča, o odgovornosti i ozbiljnosti koju svaki vodiča mora da posjeduje ukoliko želi da postane profesionalac i dio porodice vodiča Međunarodne rafting federacije. Odlazak na rijeku omogućio nam je takođe da kandidate testiramo na vježbu prevrtanja čamca i bacanja užeta plivačima.

Od samog starta radionice primjetila se razlika u pristupu i predznanju izmedju kandidata koji su prethodno radili u okruženju sa drugim IRF vodičima, i onih koji nisu imali takva iskustva. Pozitivno je to što se za vrijeme radionice razvio izraziti timski duh i svo vrijeme kandidati su bodrili jedni druge i bili izrazito kolegijalni.

Sve u svemu, iza nas su veoma zainimljiva i poučna četiri dana u kojima se dosta radilo i dosta naučilo, a pred nama stoji još jedan uzbudljiv vikend koji ćemo provesti na rijeci u usavršavanju vještina na rijeci i konačnom testiranju. Srećno!