VISION QUEST RETREAT

POTRAGA ZA INSPIRACIJOM DUBOKO U KANJONU TARE

i

VISION QUEST RETREAT

Šta sve ulazi u program radionice:

  • Pet noćenja, svi obroci i piće (četiri puna pansiona i jedan polupansion)
  • Specijalizovanu rafting ekspediciju kroz cijeli kanjon Tare, na dionici Šljivansko – Bastasi  (cca80km, sa profesionalnom opremom i profesionalnim IRF licenciranim vodičima)
  • Obilazak Žabljaka, Durmitora, Pivske planine, Crnog Jezera, šetnja planinom i obilazak vidikovaca
  • ZipLine vožnju pored mosta na Đurđevića Tari
  • Svakodnevni rad sa mentorom na postizanju cilja radionice
  • Putno osiguranje i sve pripadajuće takse (boravišna, izletnička)

 

I

Kratak sadržaj:

Dan 1:  check in, večera, noćenje
Dan 2: doručak, obilazak planine Durmitor, posjeta Crnom jezeru, ručak, večera na Žabljaku, noćenje
Dan 3: doručak, početak radionice, izlazak na rijeku, rafting Tarom na dionici Šljivansko – Radovan Luka, ručak na rijeci, večera u kampu na Radovan Luci, noćenje
Dan 4: doručak, nastavak radionice, izlazak na rijeku, rafting Tarom na dionici Radovan Luka – Brštanovica, ručak na rijeci, večera po dolasku u kamp, noćenje
Dan 5: doručak, nastavak radionice, izlazak na rijeku, rafting Tarom na dionici Brštanovica – Bastasi, ručak na rijeci, večera po dolasku u kamp, noćenje
Dan 6: doručak, check out

=

Šta znači ići u potragu za vizijom?

“Potraga za vizijom” predstavlja natprirodno iskustvo u kojem pojedinac nastoji da stupi u interakciju sa duhom čuvarom, obično negdje duboko u netaknutoj prirodi, kako bi dobio savjet ili zaštitu. Bavi se onim momentom u životu koji postaje teret ili neizvjesnost na način da pojedincu nameće ograničenja u djelovanju, donošenju odluka i opštem reagovanju. 

Ovaj običaj duhovnog pročišćenja korijene vuče iz tradicije domorodačkih naroda Sjeverne i Južne Amerike. 

To je svojevrsna „potraga“ jer učesnik dolazi do tačke u kojoj sam odlučuje kojim će „putem“ dalje ići, kada se pred njega stave izbori. A pošto se radi o promjeni sopstvenog poimanja stvarnosti, to je onda i „vizija”.  Odatle i naziv – potraga za vizijom! 

=

Kada nam je potraga za vizijom potrebna?

Sve češće danas dolazimo do tačke u našem profesionalnom životu u kojoj se se pitamo: „Zašto ovo radim? Koja je poenta toga? Koliko dugo još ću moći ovo izdržati?“  

Konstanta iscrpljenost, pregorjelost i razne bolesti su direktna posljedica nametnutnog načina života i rada koji je navodno produktivan, ali ipak nezdrav.  Sa jedne strane, život je možda samo skup promjena koje nam se stalno dešavaju. Neke promjene su dobre i zdrave, a neke doživljavamo bez pretjeranog stresa i opterećenja. Međutim, za određene promjene koje je potrebno napraviti a koje moraju biti jasno definisane (lijevo ili desno, crno ili bijelo, DA ili NE), potrebno je mnogo pažnje, snage i energije, i veoma često ne znamo gdje da je nađemo. 

Tu na scenu stupa POTRAGA ZA VIZIJOM 

To je u stvari povlačenje duboko u prirodu i sjedinjavanje sa njom, tamo gdje možemo biti iskonski sami sa sobom i zaviriti duboko u sebe. Potraga za vizijom se ne bavi otkrivanjem potisnutih problema, beskonačno dugim i monotonim razgovorima sa psihologom ili samo-portretisanjem, na tom putu se u stvari teži otkrivanju samo jednog cilja, a to je da je rješenje uvijek u nama samima. 

=

KAKO IZGLEDA POTRAGA ZA VIZIJOM

Ovdje se aktivni dio odvija u tišini prirode, gdje iskusimo sebe direktno kao dio prirode koja nas okružuje i ostavljamo za sobom uobičajenu komunikaciju i veze sa društvenim životom. Realan proces upoznavanja sebe je veoma intenzivan, a okruženje netaknute prirode je najbolje mjesto da na miru i u samoći uplovimo duboko unutar sopstvenih najskrivenijih poriva. 

Kanjon Tare kao savršen ambijent 

Rijeka će nas voditi, ograničena planinskim vijencima sa lijeve i desne strane koji zajedno čine najveći kanjon u Evropi, njeni talasi i tok će nam biti savršena vodilja na tom putu potrage za vizijom i inspiracijom. Kanjon Tare je više od onoga što može da se vidi golim okom, nagradiće nas nekim savršenim iskustvima koja ćemo iskoristiti za naše putovanje: 

  • Možemo da uđemo direktno u pećinu, gdje svaki pojedinac ima priliku da vesla jezerom sam oko 50 metara u potpunom mraku. Šta se desi unutra svako od nas osjeti drugačije, ali jedno je sigurno – niko se ne vraća isti kakav je ušao. 
  • Provešćemo naizgled beskrajne sate na rijeci i pored rijeke, sate koji nam daju vremena i prostora koji su nam potrebni da pronađemo tu tačku u sebi gdje nam stvari postaju jasne. 
  • Možemo da zastanemo na vodopadu visokom desetine metara, gdje svaki učesnik ima priliku da napravi takozvani „iskonski vrisak“ ispod njega. Nikoga naravno ne forsiramo na to, ali ga ohrabrujemo, i to iskustvo će vjerovatno postati vrhunac ovog putovanja. 

Svako ko dođe na put potrage za vizijom ima nešto da kaže! Pratimo ovu staru formulu i svakom učesniku pružamo priliku da govori što hoće i koliko hoće. Govoriti se može u grupi, a iskustva nam kažu da se najbolji razgovori obavljaju upravo sa rijekom, kad je upoznamo. Na ovom putu, na ovoj potrazi, mnogo toga se iskusi. Tara nam daje mogućnost da napravimo „iskonski vrisak“ i oslobodimo se iskonskih tereta, ili jednostavno sama rijeka i njena snaga počne da utiče na našu potragu za samim sobom. Razgovor sa rijekom nudi tu magičnu mogućnost razmijevanja, formulisanja i opisivanja sopstvenog sebe.  

SADRŽAJ RADIONICE:

Prvog dana programa kandidati se okupljaju u bazi, Rafting Centru Tara-Raft.

Druženje počinje sa večerom i neformalnim upoznavanjem kandidata i mentora, i kratkim predstavljanjem programa.

Drugog dana nakon doručka započinje naše putovanje. Put nas vodi u obilazak magične i mitske planine Durmitor u Crnoj Gori, sa obilaskom njenih znamenitosti, vidikovaca, skrivenih sela i naravno Crnog jezera kao dragulja planine. Ručak je organizovan u jednom od savršeno uređenih autentičnih seoskih domaćinstava na planini. Večera i noćenje planirani su na Žabljaku.

Nakon doručka trećeg dana, sa Žabljaka se spuštamo do Šljivanskog, mjesta odakle Tara počinje biti plovna, i na kome zvanični dio naše radionice kreće. Prije početka rada sa mentorom pravi se kratka pauza na mostu na Đurđevića Tari gdje kandidati po želji mogu da probaju ZipLine iznad kanjona Tare. Slijedi uzbudljivo rafting putovanje, prolazak ispod mosta i ulazak duboko u kanjon. Ručak je organizovan na rijeci, a večera nas čeka u hotelu na Radovan Luci gdje provodimo sledeću noć.

Četvrtog dana radionicu nastavljamo i nakon doručka krećemo dalje na putovanje mističnom rijekom, na mjestu gdje je kanjon najdublji. Toga dana obilazimo i čuvenu pećinu na Bajlovića sigama, zadržavamo se u procesu radionice čitav dan na rijeci. Ručak je organizovan na obali Tare, a večera nas čeka u kampu na Brštanovici, gdje provodimo sledeću noć.

Nakon doručka na Brštanovici, putovanje nastavljamo kroz nepredvidive brzake Tare i dolazimo do vodopada na kome možemo raditi iskustvo iskonskog vriska. Nakon toga, putovanje nastavljamo do baznog kampa odakle smo i krenuli na ovo putovanje. Ručak je organizovan na rijeci, a večera nas čeka u baznom kampu.

Nakon doručka slijedi slobodno vrijeme i kraj programa.

PRIJAVI SE ZA VISION QUEST RETREAT

11 + 6 =

Započni prepisku
1
Tu smo! Pitaj šta god te zanima ;)
Rafting Centar Tara-Raft
Heeej, pozdrav!
Kako možemo pomoći?