TARA-RAFT Blog

POPLAVA decembar 2022

POPLAVA decembar 2022

Život kraj rijeke je kao boravak u raju: bistra okrijepljujuća voda koja donosi život i oblikuje karakter, čist svjež zrak, sunce, zelenilo, plodna zemlja... No svaka medalja ima i svoje naličje, ukoliko nisi spreman i to da prihvatiš - vjerovatno i nisi za taj život....

KATARAFT

KATARAFT

Na našim rijekama skoro pa potpuno nepoznata stvar, a u svijetu u standardnoj i redovnoj upotrebi pri svakodnevnim spustovima. Šta je to u svari kataraft, kako izgleda, koja mu je namjena, I zašto ga ne koristimo više?

U nekoj najjednostavnijoj formi, kataraft bi smo mogli definisati kao dugački raft (čamac, splav) sa dva noseća pontona, sposoban da nosi teret i minimalno dva putnika.

Vision Quest

Vision Quest

“Potraga za vizijom” predstavlja natprirodno iskustvo u kojem pojedinac nastoji da stupi u interakciju sa duhom čuvarom, obično negdje duboko u netaknutoj prirodi, kako bi dobio savjet ili zaštitu. Bavi se onim momentom u životu koji postaje teret ili neizvjesnost na način da pojedincu nameće ograničenja u djelovanju, donošenju odluka i opštem reagovanju.

Ovaj običaj duhovnog pročišćenja korijene vuče iz tradicije domorodačkih naroda Sjeverne i Južne Amerike.

To je svojevrsna „potraga“ jer učesnik dolazi do tačke u kojoj sam odlučuje kojim će „putem“ dalje ići, kada se pred njega stave izbori. A pošto se radi o promjeni sopstvenog poimanja stvarnosti, to je onda i „vizija”. Odatle i naziv – potraga za vizijom!

IRF WORKSHOP

IRF WORKSHOP

Radionica za vodiče sa iskustvom u komercijalnom raftingu na divljim vodama. Cilj radionice je testiranje kandidata na znanja i vještine potrebne za sticanje certifikata rafting vodiča po programu IRF (Međunarodne rafting federacije).

Program radionice podrazumijeva minimalno 8 a maksimalno 12 sati dnevnog kontakta, tj teorijskog i praktičnog rada sa kandidatima. Kandidati koji pohađaju radionicu treba da imaju osnovnu ličnu zaštitnu i spasilačku rafting opremu (PPE i PRE): kacigu, plutajući prsluk, termalnu opremu, veslo, 4-3-2-1 sistem.

Kandidati koji uspješno prođu sve testove stiču uslove za dobijanje certifikata IRF Raft Guide (up to level 2-3*).
*Nivo certifikata će zavisiti od klase rijeke na kojoj se testiranje bude vršilo.

KAYAK SOLORUN kroz cijeli kanjon Tare, treći dio

KAYAK SOLORUN kroz cijeli kanjon Tare, treći dio

Uvijek ostajem u kampu Tara-Raft, ne samo zato što je Mirko (domaćin) i sam strastveni kajakaš, već i zato što su Mirko i njegovo osoblje jedini na licu mjesta koji aktivno paze na rijeku. Planine smeća koje sakupljaju svake godine dokaz su mi da žive život ljudi sa rijeke. Takođe, Mirko je uvijek dobar za savjetovanje i iznenađenja kada su u pitanju odlasci na druge rijeke. Izvrstan je poznavalac svake rijeke u okolini, i vjerovatno je jedini čovjek na ovim prostorima koji je vozio kajak na svim tim rijekama.

KAYAK SOLORUN kroz cijeli kanjon Tare, drugi dio

KAYAK SOLORUN kroz cijeli kanjon Tare, drugi dio

Vrhunac doživljaja ovog dana nastupa kada dodjete do mjesta koje se zove Bajlovića sige – to su u stvari kaskade vodopada visoke i dugačke na desetine metara. Prateći odakle dolazi sva ta voda, trznem se jer odjednom nešto pukne ispred mene u žbunju, i tu spazim divokozu kako skakuće hrabro preko stijena. Odlučim da izađem iz kajaka i popenjem se kroz vodopade i potoke koje ih prave, da istražim šta se nalazi tamo. Prateći put potoka koji tvori vodopad, na oko 50m stižem do ogromne kraške pećine u kojoj se nalazi jezero iz koga ističe ovaj potok. A tamo, u pećini, jezero se uvlači dublje i put u pećinu vodi upravo kroz to jezero. Odlučujem se da zaplivam i vidim šta se tamo nalazi.

KAYAK SOLORUN kroz cijeli kanjon Tare, prvi dio

KAYAK SOLORUN kroz cijeli kanjon Tare, prvi dio

Riječ koja se najčešće javljala na početku ovog putovanja bila je: ZAPRAVO. Zapravo, želio sam da idem u Francusku početkom avgusta, na programu su bili „veliki” klasici, ali ogromne suše u Francuskoj ne samo da su isušile Ardeš, već je moje konačno odredište na obali Atlantika bukvalno pojeo plamen u požarima.
Ali to je, zapravo, bio početak putovanja „bez kajaka“, putovanja koje nikada ranije nisam doživjeo u svojih 20 godina veslanja. Prvi dio odmora proveo sam radeći kućne poslove, a zapravo, htjeo sam da idem na veslanje.

Konji sa Borika u kanjonu Tare

Konji sa Borika u kanjonu Tare

Preko proplanaka Borja i Čelebića, iza guste šume u Velenićima, u zaseoku Podgrad smjestio se Konjički klub Velenići. Na tom impozantnom mjestu, koje plijeni ljepotom i veličinom, na samoj ivici kanjona rijeke Tare smjestilo se osamnaest konja, koje već tri godine gaje Srđan Arsenić i Dejan Drakul.

EKO AKCIJA – OČISTIMO TARU 2022

EKO AKCIJA – OČISTIMO TARU 2022

Pod sloganom „Koga voliš – tog’ i čuvaš!“ okupili smo se i ove godine kako bi smo  očistili našu rijeku od posledica nemarnog ponašanja pojedinaca. Posao naravno nije gotov, potrebno je mnogo ovakvih akcija kako bi se rijeka u potpunosti očistila, ali svaki doprinos znači, a naš se svakako primjeti kroz sve organizovane akcije do sada.

Ove godine bili smo pojačani timom volontera iz Turističke organizacije Foče (sa kojom imamo sjajnu saradnju) koji su se nesebično odazvali pozivu na akciju i zajedno sa našim timom uradili sjajan posao. Ovim putem želimo da im se zahvalimo na trudu, radu i promociji događaja. Video koji se nalazi u nastavku su napravili upravo oni, pogledajte ga i vidjećete kako je sve izgledalo.

Zelengora Trophy

Zelengora Trophy

“Zelengora trophy” kao jedna od popularnijih manifestacija na našim prostorima se ove godine vozi sedmi put u nizu, a domaćini najavljuju nesvakidasnji spektakl na stazi i poligonima. Atraktivne vožnje po proplancima, specijalni ispit spretnosti, prelazak preko prirodnih prepreka, koje mogu da savladaju samo najvještiji i najiskusniji vozači, neki su od razloga zbog kojih trka terenaca iz godine u godinu okuplja sve više ljubitelja vratolomija po nepristupačnim terenima.

PRIMAL SCREAM THERAPY

PRIMAL SCREAM THERAPY

Tvorac primalne terapije je doktor Artur Janov, američki psiholog, psihoterapeut i pisac koji je tvrdio da uzrok svake anksioznosti, napetosti i neuroze leži u potisnutoj traumi zadobijenoj u prenatalnoj ili ranoj fazi odrastanja.

U današnje vrijeme, čini mi se da apsolutno svi imamo previše nagomilanog stresa i anksioznosti, kojima često i ne znamo uzrok, zar ne?

Ukoliko ste do sada izdržali čitajući gornje redove, siguran sam da se pitate kakve veze, zaboga, ima neki tamo doktor Artur Janov i njegova terapija sa kanjonom Tare?!
No, najinteresantniji dio tek slijedi.

IRF WRC 2022 – FINAL

IRF WRC 2022 – FINAL

IRF WRC 2022 je zvanično završen u srijedu, 1. juna 2022 na Tari, gdje je nakon finalne trke u disciplini spust u Foči priređena ceremonija zatvaranja prvenstva sa dodjelom medalja u ukupnom plasmanu. Nakon spektakularne ceremonije otvaranja i takmičenja u disciplinama sprint, head to head i slalom na Vrbasu u Banja Luci, konvoj sa svim takmičarima, učesnicima, navijačima i drugima doputovao je u Foču u ponedjeljak 30. maja u posljepodnevnim časovima. U konačnom poretku, zlatne medalje osvojile su sledeće reprezentacije:

Open Men – Brazil
Open Women – Češka
Master’s Men – Češka
Master’s Women – Češka
Under 23 Men – Australija
Under 23 Women – Indonezija
Under 19 Men – Češka
Under 19 Women – Češka
Ovim putem čestitamo sportistima Češke na najboljem plasmanu u ukupnom poretku i osvojenih 5 zlatnih medalja! Masters ekipa BiH ostvarila je sjajan rezultat i zauzela drugo mjesto i srebrnu medalju u ukupnom poretku – sve čestitke momcima iz Banja Luke!

IRF WRC 2022 – UPDATE: POZNATI TIMOVI

IRF WRC 2022 – UPDATE: POZNATI TIMOVI

Stigao nam je i konačan spisak učesnika, na IRF WRC 2022 nam dolaze ukupno 62 tima iz 22 zemlje, sa preko 400 učesnika! Na prvenstvu imamo čak 28 ženskih timova koji će se takmičiti u svim kategorijama, i mislimo da su ove dame zaslužile ogromnu podršku koja sigurno neće izostati.
Na Tari su u toku ozbiljne pripreme za trku u disciplini DR (spust): naš sigurnosni tim finalizuje detaljan plan trke posebno za sve kategorije, obilazi stazu i dovršava master security plan sa markacijom sigurnosnih tačaka i pozicioniranjem sudija koje će pratiti tok prvenstva. Start takmičara je na Brštanovici, a finiš na Šćepan polju. Dužina staze je cca 14km, i na njoj se nalazi ukupno 37 brzaka klase od 2- do 3+. U toku su i završna planiranja sa službama Civilne zaštite, Policije, Doma zdravlja i Vatrogasnog društva, koje će odigrati veliku ulogu tokom trajanja prvenstva.

IRF WRC 2022

IRF WRC 2022

Nešto više od dvije sedmice dijeli nas od Svjetskog prvenstva u raftingu u Banjaluci i Foči. Zainteresovanost reprezentacija za učešće je velika. Do sada su prijavljene 63 ekipe iz 23 zemlje, a očekuje se još 15 do 20 timova iz 5 država. Na Svjetsko prvenstvo dolaze, naravno, samo najbolji timovi, pobjednici nacionalnih takmičenja koja u nekim državama još traju, tako da je to jedan od razloga što spisak zemalja učesnica nije konačan. Ono što nas raduje i što znamo je da su domaći timovi okupljeni i spremni da krenu u ozbiljne pripreme. Domaćini Svjetskog prvenstva biće dva muška i jedan ženski tim reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Takmičenje se organizuje u 4 uzrasne kategorije (U19, U23, seniori i veterani) u muškoj i ženskoj konkurenciji, a u četiri discipline: slalom, sprint, H2H (na Vrbasu) i spust (na Tari). Očekuje se dolazak oko 400 takmičara, dodatnih članova tima, trenera, medija i pratilaca timova.

SPORTSKI RAFTING – da, i to postoji! Sve što želite da znate, a nemate koga da pitate.

SPORTSKI RAFTING – da, i to postoji! Sve što želite da znate, a nemate koga da pitate.

Toliko toga već znamo o komercijalnom i rekreativnom raftingu, industrija se na ovim prostorima rapidno razvila u poslednjih 20tak godina i skoro da ne postoji neko ko nije čuo nešto o raftingu – sa one zabavne strane. Pisali smo takođe i o profesionalnoj karijeri rafting vodiča i svemu što profesionalna organizacija rafting spusta treba da ima.
No, rafting ima i svoju drugu stranu – sportsku, takmičarsku.
U ovom tekstu će biti govora o raftingu kao sportskoj disciplini.

Uloga bezbjednosnog kajakaša tokom rafting spusta

Uloga bezbjednosnog kajakaša tokom rafting spusta

„Nisam ili se ne pretvaram da sam neki najbolji kajakaš. Iskusio sam svoj dio zastrašujućih stvari tokom godina. Takođe sam imao dosta plivanja i situacija koje tope volju i samopouzdanje. Ono čime se ponosim je činjenica da znam da sam solidan bezbjednosni kajakaš kada radim na komercijalnim rafting izletima.
Sve više i više klijenata prije rezervacije aranžmana kontaktira kompanije i tur operatore i sa pitanjem da li su bezbjednosni kajakaši prisutni na svojim komercijalnim putovanjima. Potreba i potražnja za profesionalnom sigurnosnim kajakašima raste iz godine u godinu.

Ali šta je u stvari posao jednog bezbjednosnog kajakaša na rijeci?“

ZIMA 2021

ZIMA 2021

Prva ozbiljna zima i snijeg stigli su i u naše krajeve. Kamp se ušuškao u sniježno ruho i utonuo u miran san, dok ga njegovi vjerni čuvari čuvaju.

Uživajte u ovim prizorima.

R3 – REC – IRF RADIONICA

R3 – REC – IRF RADIONICA

U saradnji sa našim dugogodišnjim partnerima Lapin Koskikoulu iz Finske, ove godine organizujemo sveobuhvatni kurs za vodiče na divljim vodama, vjerovatno prvi kurs takve vrste u svijetu! Kurs se sastoji iz tri dijela: kursa za spasioce na divljim vodama po standardima Rescue3, kursa pružanja prve pomoći u divljini po standardima REC, i kursa za profesionalne rafting vodiče po IRF standardima.

Svi kursevi su namjenjeni za profesionalce na divljim vodama i ljudima koji već imaju određena iskustva na rijeci, a koji žele da iskustva da prošire i stave na veći nivo u okviru svjetski priznatih standarda.

Planovi za sezonu 2021

Planovi za sezonu 2021

2020 godina je već na izmaku i sa sigurnošću možemo reći da je bila veoma jedinstvena, puna uzbudljivih, šokantnih ali i pomalo bizarnih situacija. Pandemija virusa SARS COVID-19 je obilježila ovu godinu na više nivoa i siguran sam da niko više ne želi ni da čuje te riječi. Vrijeme je da se okrenemo budućnosti i suočimo sa izazovima koji nas čekaju u vremenu ispred nas.
Sa veliki nestrpljenjem i radošću očekujemo start naredne sezone, sa nadom da će se generalna situacija koliko toliko normalizovati te da ćemo se nesmetano vratiti uobičajenom radnom ritmu.
Za sezonu 2021 smo već isplanirali mnogo uzbudljivih i novih stvari, zadovoljstvo nam je da vam neke od njih ovde i predstavimo.

Mostovi na Tari

Mostovi na Tari

„Od svega što čovjek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrijednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvijek smisleno, na mjestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo.“
Ivo Andrić

Uzlup

Uzlup

Siguran sam da je svako ko je do sada plovio Tarom od svoga vodiča čuo priču o mjestu gdje je Tara najdublja na svom donjem toku, i o misterioznoj građevini koja se tu nalazila.

Da li znate kako je ta građevina u stvari izgledala i čemu je zapravo služila?

Kakav je to most koji se tu nalazio i ko su bili ljudi koji su tu živjeli i radili?

Da bi smo dobili odgovore na ova pitanja posegnućemo u prošlost, u vrijeme austro-ugarske vladavine i njenog cara Franca Jozefa.

Tvrđava Kosman

Tvrđava Kosman

Da li ste znali da se u neposrednoj blizini našeg rafting centra nalaze ostaci srednjevjekovne tvrđave/grada Kosman? Da li znate čija je to tvrđava bila i čemu je služila?

Ukoliko ste bili naš gost i sjedili na terasi nad Drinom, siguran sam da ste gledali direktno u tvrđavu, a da toga niste bili ni svjesni!

Krenite sa nama u jedno kratko istorijsko putovanje u srednji vijek i upoznajte se sa moćnom državom Starom Hercegovinom čije je prestonica bila na ovom lokalitetu!

Turizam u doba Koronavirusa. Čudesna sezona 2020.

Turizam u doba Koronavirusa. Čudesna sezona 2020.

2020. godina donijela nam je brojne izazove sa kojima smo se svi zajedno trebali suočiti i pronaći način da se prilagodimo novom načinu života. Siguran sam da ne postoji osoba na planeti koja ove godine nije bila primorana da izađe iz svog uobičajenog modusa ponašanja i počne razmišljati na drugačiji način. Uticaj koji je Koronavirus napravio na čovječanstvo osjeti u svim sferama života, a u ovom tekstu ćemo se osvrnuti na turizam u doba pandemije, tj na način na koji je to uticalo na nas, ljude sa rijeke.

IRF GTE WORKSHOP

IRF GTE WORKSHOP

U periodu od 15.10.2020. do 18.10.2020. organizovali smo IRF GTE Workshop, ili jednostavnije rečeno – ispit spretnosti i znanja rafting vodiča za sticanje certifikata Međunarodne rafting federacije.

Međutim, kako to kadkad biva, stvari se nisu odvijale dinamikom kojom smo zamislili.

Pogledajte kako je izgledala atmosfera na radionici!

Sezona 2020. Šta nas očekuje u ovoj godini?

Sezona 2020. Šta nas očekuje u ovoj godini?

Sezona 2020 je pred nama i po onome što već znamo garantujemo da će biti veoma veoma uzbudljiva! Jubilej – ove godine se navršava tačno 20 godina od kako radimo, zvanično smo najstariji rafting klub u zemlji!
– Svjetsko prvenstvo u raftingu / WRC2021
– Konferencija o bezbjednosti na balkanskim rijekama /BWWSS2020
– Nove adrenalinske avanture u ponudi

Oprema koju koriste rafting vodiči. Šta tu sve ima?

Oprema koju koriste rafting vodiči. Šta tu sve ima?

Ako napišem PPE i PRE, da li znate na šta se to odnosi?

Zašto je boja kacige koju vodič nosi izuzetno važna?

Da li znate šta je sistem 4-3-2-1?

Saznajte više o tome kako treba da izgledaju profesionalni rafting vodiči.

IRF & Rescue3 standardi. Kako postati rafting vodič?

IRF & Rescue3 standardi. Kako postati rafting vodič?

Skiper, vodič, kapetan, šef, legenda, kralj, brat… Koje sve nazive smo usvojili za osobe koje upravljaju rafting čamcima?
Šta se nalazi u opisu posla tog mitskog bića koje sjedi u vrhu čamca sa veslom u ruci i izdaje komande ostalim učesnicima?
Kako postati „the chosen one“, neustrašivi heroj sa divlje vode? 😊

O ovim i ostalim relevantnim pitanjima saznajte u nastavku teksta koji slijedi.

Zašto probati rafting?

Zašto probati rafting?

Uzbuđenje sudaranja sa talasima, trenutaka kada se izbačeni iz balansa I vinuti visoko u zrak, pa onda ponovo vraćeni natrag u oooogromnu vodu koja vas udara po licu, tijelu, momenti kada mislite da nećete izdržati, pa u sledećem djeliću sekunde shvatite da je sve ok I da ste na svom mjestu.. To je ono što vam pumpa adrenalin I tjera srce da lupajući iskoči iz grudi! To je način da se osjetite živim! Biti u pokretu znači živjeti, dok stagnirati…znate već. Pokrenite se!

Od početka naovamo..

Od početka naovamo..

Neki su čak i zaboravili kakav je to ukus čiste izvorske vode.. Neki odavno nisu pokisli do gole kože, hodali bosi, dobili neki trn ili žulj na tabanu od hodanja po nebetoniranim stazama. Hej, zamisli pa tu nema asfalta! A zamisli da se možda malo smrzneš nekad, da se okupaš u hladnoj Tari i Drini, ili led ledenoj Pivi! Zamisli da kosu sušiš na ognjištu uz vatru? Sjećate se onih slatkih modrica i ogrebotina koje smo kao djeca zaradjivali padajući sa bicikla?
To je stvaran svijet, svijet koji osjetiš svakim čulom!

Započni prepisku
1
Tu smo! Pitaj šta god te zanima ;)
Rafting Centar Tara-Raft
Heeej, pozdrav!
Kako možemo pomoći?