TRI RIJEKE: DRINA, TARA, SUTJESKA

Tri predivne planinske rijeke sa brzacima za svačiji ukus! Od mirne Drine, preko nezaustavljive i silovite Tare, do vijugave Sutjeske!

TRI RIJEKE: DRINA, TARA, SUTJESKA

 

U cijenu je uključeno:

– Tri noćenja u kampu Tara-Raft
– Devet obroka u restoranu Tara-Raft
– Prevoz od Rafting Centra do svake početne tačke spusta i nazad
– Osiguranje svih učesnika
– Sve pripadajuće takse (boravišna, izletnička, NP Sutjeska)
KAJAK, VESLO, ŠPRICDEKA, KACIGA, PRSLUK, ODIJELO, ČIZME


U cijenu nije uključeno:

– Prevoz od vašeg mjesta do našeg Rafting Centra
– Konzumacija pića u restoranu
– Fotografije sa spusta
– GoPro snimci (mogućnost rentanja GoPro kamera u kampu)

CJENOVNIK

 

o    215  Za kompletan aranžman (smještaj, hrana, prevoz, oprema)

o    115  Za organizaciju smještaja, hrane i prevoza (ukoliko imate vaše kajake i opremu)

Cijena programa su rađene na kalkulaciji za 6 osoba. Za manje grupe cijena se koriguje.

Rezervacije smještaja se vrše na principu preostalih slobodnih mjesta u trenutku rezervisanja. Predlažemo da rezervacije pravite min 15 dana unaprijed. Hvala!

RENTANJE KAJAK VODIČA NA RIJECI IZNOSI 60€ PO DANU.

Program aranžmana

U kampu vas očekujemo do 19:00h, što je preporučeno vrijeme dolaska. Po dolasku u kamp prijavljujete se na recepciji I uzimate ključeve od vaših soba. U večernjim satima u restoranu se organizuje zabava I druženje uz nezaobilaznu logorsku vatru I muziku. Na meniju za večeru nalazi se domaći gulaš, sarme, ćufte, punjene paprike, pastrmka..

 

 

 

Nakon doručka krećemo sa pripremama za prvi dan naše trodnevne kajak ekspedicije! Prva rijeka na kojoj ćemo voziti je Drina. Krećemo iz našeg Rafting Centra, prolazimo pored ušća Sutjeske u Drinu i nastavljamo dalje prema Foči. Drina je uglavnom mirna rijeka sa bukovima kategorije II/III. Poznata je po svojim prelijepim pješčanim plažama i dubokim tirkizno zelenim limanima. Prvi dan nas čeka lagana vožnja, kao zagrijavanje i priprema za sledeća dva dana na Tari i Sutjesci. Na rijeci provodimo 4-6 sati (u zavisnosti od vodostaja). U Foči nas čeka vozilo koje će nas vratiti natrag u kamp, gdje nas čeka ručak.

Popodnevni sati su predviđenji za odmor i slobodne aktivnosti.

Večera se služi kasnije, uz logorsku vatru i muziku.

 

Narednog dana, za doručak vas čekaju lagane zakuske sa mezom, preko jaja na oko ili omleta sa sirom, kajmakom, pršutom, slaninom, do svih vrsta domaćih sukanih pita ispod sača sa kiselim mlijekom..

Pripreme za polazak na kajak spust kreću oko 10:00h. Zadužujete vašu opremu i kreće se na put ka Brštanovici, polaznoj tački danjašnje avanture. Slijedi spust najuzbudljivijim dijelom Tare, u dužini od oko 15km i  Drinom do kampa, dužine oko 5km. Tokom spusta pravi se nekoliko pauza za kupanje, fotografisanje I obilazak nekih od okolnih znamenitosti. Nakon adrenalinske zabave na rijeci, tura se završava u kampu “TARA-RAFT”, odakle se I krenulo na avanturu.

U našem restoranu za vas će biti serviran I ručak, a tu su specijaliteti ispod sača (jagnjetina ili teletina), razne vrste šnicli i odrezaka uz nezaobilaznu splavarsku čorbicu ili supicu sa prilog salatama. Takođe u ponudi imamo i izbor od nekoliko vegetarijanskih jela.

Večera će biti servirana kasnije. Slijedi večernje druženje uz logorsku vatru i muziku.

 

Jutro četvrtog dana započinjemo jakim doručkom! Uz kafu ili čaj, za doručak služimo potpuno domaće proizvode: pršut, slaninu, domaći sir i kajmak, domaći hljeb, kuvana jaja, ajvar, med, itd..
Spremamo se za možda najuzbudljiviji dan naše ekspedicije! Pohod na Sutjesku! Rijeka koja je rijetko osvajana, a svakoga ko prođe kroz njen kanjon ostavi bez dana.. Uska, vijugava, snažna nezaustavljiva… Idealna za kajak!
Našim vozilima odlazimo do Tjentišta, središta Nacionalnog parka Sutjeska odakle krećemo na avanturu. Desetak kilometara toka Sutjeske je pred nama, na kojima ćemo provesti 3-4 naredna sata.

Sutjeska se uliva u Drinu odmah ispod našeg kampa, tako da avanturu na ovoj rijeci završavamo u našoj matičnoj kući.

U restoranu nas čeka spremljen ručak, specijalitet kuće „Zalogaj sa Tare“ sa kojim završavamo program.

 

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti

 

Prije dolaska, svi gosti treba da popune i osnovni formular, koji sadrži nekoliko informativnih pitanja.U sklopu formulara nalazi se i Izjava o preuzimanju rizika i odgovornosti, koju je svaki učesnik raftinga/kajakinga/kanjoninga dužan pročitati i potpisati.

Savjetujemo svim putnicima da formular popune prije dolaska u kamp, jer ćemo tako izbjeći gužvu imaćete više vremena za zabavu i uživanje! Po dolasku, uz formular predajte i vaše lične dokumente.

Na osnovu Pravilnika o načinu i uslovima za pružanje usluga raftinga kao turističke djelatnosti (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 10/11) koji možete pogledati ovde,  svako lice koje učestvuje u raftingu obavezno je da pročita i potpiše Izjavu o preuzimanju rizika i odgovornosti, kao i da se tokom organizacije i toka raftinga pridržava instrukcija izdatih od strane skipera – vodiča. Ostale stvari u formularu (anketna pitanja) uzimaju se u strogoj povjerljivosti i u cilju poboljšanja komunikacije sa klijentima.

Formular i izjavu u PDF formatu možete preuzeti OVDE

Formular 2015-1Formular 2015-2

 

Šta treba da ponesem sa sobom?

Naravno, kao i kada idete na bilo koje drugo putovanje treba da ponesete lična dokumenta.
Svu potrebnu opremu za rafting obezbjeđujemo mi, a ukoliko vi imate svoju ličnu opremu budite slobodni da je ponesete.
Ukoliko ste rezervisali aranžman koji uključuje safari ili hikking ture ponesite garderobu prilagođenu planinskim uslovima (dobre patike/čizme za hodanje, pantolone, majice, jakne, itd.. za planinarenje).
Savjetujemo da ponesete i nešto toplije garderobe za večernje sate!

Ukoliko ste pušač, obezbjedite sebi dovoljne zalihe omiljenog brenda cigareta.

Kako da vas nađem?

Kamp „TARA-RAFT“ se nalazi na desnoj obali Drine, u sklopu RC Bastasi, 20km udaljen  od Foče, na magistralnom putu   M18,  Foča – Nikšić, sledeći pravac prema graničnom prelazu Šćepan polje. Foču i nije tako teško naći na kartama, al’ većini onih koji prvi put dolaze u ove krajeve, problem bude dolazak od Foče do samog kampa.

Globalne koordinate kampa su:  N: 43,37083 43°22’15.02“ E: 18,79459 18°47’40.54“

Kada uđete u grad, naići ćete na mnoštvo smjernica koje vas upućuju prema RC Bastasi, Šćepan polju, Nikšiću, pa stoga obratite pažnju na znakove. Dionica od Foče do kampa je nezgodna, jer je zadnjih 10km jednotračni asfaltirani put bez bankina. Iako će vam izgledati da je potpuno nemoguće da takav put bude magistralni i da pri tom spaja dvije države, ne dajte se pokolebati, to je samo znak da ste na pravom mjestu! Vozite polako i oprezno, put je uzak i nezgodan za sve one koji nisu navikli na ovakve terene. Takođe, savjetujemo vam da ne vozite pod uticajem alkohola, kako zbog vaše lične bezbjednosti, a i usput ćete naići na poneku patrolu saobraćajne milicije.

Otprilike na 20-om kilometru od Foče naići ćete na tablu sa natpisom „Rafting centar Bastasi“. Još malo pa ste stigli! Odmah iza te table, sa glavnog puta odvaja se asfaltni put na desnu stranu, naglo na dole. Ako malo zastanete na tom mjestu, moći ćete da vidite područje cijelog Rafting centra Bastasi i sve kampove koji se tu nalaze.  Kamp „Tara-Raft“ se nalazi na kraju te ceste dužine cca  1km, poslednji u nizu, zvučno i vizuelno izolovan od ostalih kampova, što pruža potpunu privatnost. Idući tom cestom na koju ste skrenuli sa glavnog puta, prvo ćete naići na ogromni asfaltni parking sa vaše desne strane, napravljen za potrebe Svjetskog prvenstva u raftingu. Skrenite na taj veliki parking i idite do njegovog kraja, dijagonalno na lijevo. Tu ćete naići na još jednu tablu koja vas usmjerava do našeg kampa. Makadamski put obara na dole lijevo i vi treba njim da nastavite. Taj put se završava upravo na parkingu kampa „Tara-Raft“, gdje će vas dočekati neko od osoblja.

Šta kad dođem u kamp?

Po dolasku u kamp, dočekaće vas osoba zadužena za vaš smještaj. Ona će vas naputiti na mjesto gdje možete da parkirate vaša kola. Nama predajete vašu ličnu kartu, i popunjavate osnovni  formular, ukoliko ga niste donijeli sa sobom.  Nakon toga dobijate ključeve od vašeg smještaja i neko od osoblja će vam pokazati gdje se vaša soba ili bungalov nalazi. Ukoliko je na dolasku velika gužva, molimo vas da imate strpljenja i sačekate na vaš red. Procedure rasporeda smještaja obično ne traju dugo.

Kućni red
 • Svaki gost dužan je ličnom kartom ili pasošem prijaviti svoj boravak na recepciji kampa. Dokumenti će mu biti vraćeni nakon završenog aranžmana.
 • U prostor kampa nije dozvoljeno unošenje sopstvene hrane ili pića.
 • Konzumiranje alkohola prije I tokom raftinga nije dozvoljeno. Putnicima koji budu pod uticajem alkohola neće biti omogućen odlazak na rafting spust.
 • Utičnice u sobama su predviđene za niske potrošače (punjači mobitela, laptop..) Molimo vas da ne priključujete uređaje kao što su fen, grijalica i sl..
 • U sobama nije dopušteno konzumiranje hrane i pića.
 • Kućni ljubimci su dozvoljeni uz prethodnu najavu i dogovor sa organizatorom.
 • U sobu nije dopušteno unositi lako zapaljive i eksplozivne stvari, stvari s jakim ili neugodnim mirisom, te električne aparate za koje niste dobili saglasnost organizatora.
 • Molimo da racionalno koristite energiju (zatvorite slavine, gasite rasvjetu itd).
 • Nije dozvoljeno uništavanje i iznošenje inventara iz soba. Svako oštećenje koje gost namjerno ili nenamjerno učini na inventaru biće istome naplaćeno.
 • Od 23:00 do 07:00 je vrijeme noćnog mira, pa vas molimo da budete ljubazni i ne smetate drugim gostima stvaranjem buke.
 • Sve eventualne tehničke nedostatke, kvarove i nastalu štetu molimo da prijavite recepciji.
 • Sobu je potrebno napustiti do 12:00 sati. Ukoliko želite produžiti svoj boravak, molimo da o tome pravovremeno obavijestite organizatora.
 • Za odlaganje otpada koristite za to predviđene korpe.
 • Zabranjeno je loženje vatre na za to nepredviđenim mjestima.
 • Tokom boravka u kampu, osoblje Vam stoji na raspolaganju za sve informacije i pomoć koju trebate.
 • Pravila kućnog reda se donose u želji da se svim klijentima omogući miran i ugodan boravak u kampu.
SPORTS AND RECREATIONAL
RAFTING CENTER "TARA-RAFT"
Bastasi bb, 73300 Foča
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina

Established in 2001
Owner: Davidović Miroslav
JIB: 4503766990009