KAJAK EXPEDICIJA: TRI AKTIVNA DANA

Najintimniji doživljaj rijeke i prirode! Fenomenalno iskustvo protkamo brojnim avanturama na neukrotivim bukovima Tare!

KAJAK EKSPEDICIJA: TRI DANA KROZ KANJON TARE

 

U cijenu je uključeno:

– Tri noćenja, kamp Tara-Raft i kanjon Tare

– Devet obroka: tri u restoranu Tara-Raft, šest u kanjonu Tare

– Prevoz od Rafting Centra do početne tačke spusta

– Osiguranje svih učesnika raftinga

– Sve pripadajuće takse (boravišna, izletnička, NP Durmitor)

KAJAK, VESLO, ŠPRICDEKA, KACIGA, PRSLUK, ODIJELO, ČIZME

U cijenu nije uključeno:

– Prevoz od vašeg mjesta do našeg Rafting Centra
– Konzumacija pića u restoranu i tokom ekspedicije
– Fotografije sa raftinga
– GoPro snimci (mogućnost rentanja GoPro kamera u kampu)
– ZipLine vožnja kroz kanjon, most na Đurđevića Tari (15-20€)

CJENOVNIK

 

o    389 €  Za kompletan aranžman (smještaj, hrana, prevoz, oprema)

 

o    279 €  Za organizaciju smještaja, hrane i prevoza (ukoliko imate vašu opremu)

Cijena programa su rađene na kalkulaciji za 5 osoba. Za manje grupe cijena se koriguje.

Rezervacije smještaja se vrše na principu preostalih slobodnih mjesta u trenutku rezervisanja. Predlažemo da rezervacije pravite min 15 dana unaprijed. Hvala!

RENTANJE KAJAK VODIČA NA RIJECI IZNOSI 80€ PO DANU.

Program aranžmana

U kampu vas očekujemo do 19:00h, što je preporučeno vrijeme dolaska. Po dolasku u kamp prijavljujete se na recepciji I uzimate ključeve od vaših soba. U večernjim satima u restoranu se organizuje zabava I druženje uz nezaobilaznu logorsku vatru I muziku. Na meniju za večeru nalazi se domaći gulaš, sarme, ćufte, punjene paprike, pastrmka..

 

Rano ujutru, nakon doručka,  spremamo se i krećemo na put prema Šljivanskom, mjestu odakle Tara postaje plovna, a koje je polazna tačka naše ekspedicije kroz najdublji kanjon Evrope! Prelazimo preko Pivske planine, Durmitora i Žabljaka, a uz put stajemo na nekoliko fantastičnih vidikovaca. Šljivansko ili Splavište je mjesto duboko u unutrašnjosti Crne Gore, na putu Žabljak – Mojkovac. Ručak (launch paket) je organizovan prije samog polaska na kajak avanturu. Na spust krećemo po dolasku, i plan nam je da za taj dan pređemo oko 40% puta (4-7h kajakarenja). Drugog dana ekspedicije prolazimo ispod impozantnog mosta na Đurđevića Tari (cca 145m) koji izgleda kao da je sam izrastao iz fantastične prirode koja ga okružuje. Odmah potom nailazimo na kanjon rijeke Ljutice, najkraće rijeke na svijetu koja izlazi iz stijena i sa ogromnom brzinom i pod velikim pritiskom se stropoštava u Taru. Kako idemo , tako nailazimo na Trešnjevičke bukove, buk Bijele Ploče, buk Crne Ploče, buk Aranđel, buk Obodina, Mašova vrela, Bijela vrela, Crna vrela.. Proći ćemo i pored Lazinog kamena, mjesta gdje je Tara najuža i najdublja! Ninkovića luka, mnogobrojne sige, kanjon rijeke Drage, sve je to sastavni dio puta do Radovan Luke. Prvo veče pristajemo u kamp na Radovan luci, gdje noćimo u motelu. Motel je sagrađen duboko u kanjonu Tare i okružen je fenomenalnim okolišom. U sklopu putovanja organizovana je i večera u kampu na Radovan luci! Veče provodimo uz umirujući šum rijeke, odsječeni od civilizacije, duboko u kanjonu Tare.

 

Narednog dana nakon doručka, nastavljamo našu avanturu! Trećeg dana prelazimo polovinu od preostalog dijela puta, i na vodi provodimo 3-4h. Nakon početnih bukova, buka Đurašice i buka Gradine nailazimo na Tepačke bukove i prolazimo ispod starog pješačkog mosta u Tepcima. Kod Tepaca, u mjestu koje se zove Obzir, kanjon Tare se vije do oblaka i dostiže svoju najveću dubinu od oko 1400m! U tom trenutku se nalazite u najdubljem kanjonu Evrope! Posle Šiljevačkog i buka Lizavice dolazimo do Bajlovića siga, dragulja u kanjonu Tare, vodopada koje se u dužini od oko 100 metara i visine od oko 30 metara ulijevaju u Taru preko brojnih stijena obraslih mahovinom. Na Bajlovića sigama pravimo pauzu da bi smo obišli jedinstven prirodni fenomen koji se nalazi na samom izvorištu riječice od koje nastaju sige! Naime, nedaleko od samog vodopada nalazi se ogromna pećina sa impozantnim jezerom sakrivenim duboko u njoj. Rječica koja pravi Bajlovića sige ističe iz tog jezera. Prizor od koga zastaje dah je vodopad sakriven unutar pećine koji izvire iz stijena I survava se u jezero! Nakon obilaska pećine, nastavljamo avanturu. Nadalje, dolazimo do mjesta gdje se sudaraju kanjon Sušice I kanjon Tare, a potom stiženo na Brštanovicu, gdje provodimo drugu noć u kanjonu.

Za ručak pravimo roštiljijadu na obali rijeke! Nekoliko vrsta mesa, u zavisnosti od vaših želja biće spremno i na licu mjesta spremljeno na autentičnom roštilju! Naravno, sve to će biti obogaćeno uz domaći hljeb i salatu! Kao dodatak, spremaćemo jedinstveni krompir u žaru!

Ostatak poslepodneva provodimo uživajući u potpunom miru I tišini kanjona Tare.

Za večeru još jedan specijalitet: gulaš spremljen u kotliću! Nekoliko sati krčkanja ovog specifičnog jela na potpuno neobičan način biće više nego dovoljno za ukusni specijalitet koji ćete kušati pred spavanje!

Uz ove kulinarske specijalitete nema sumnje da će vam još jedno veče u kanjonu Tare biti iskustvo koje će trajno ostati urezano u vase sjećanje! Posebna je draž zaspati gledajući zvjezdano nebo..

Jutro četvrtog dana započinjemo jakim doručkom! Uz kafu ili čaj, za doručak služimo potpuno domaće proizvode: pršut, slaninu, domaći sir i kajmak, domaći hljeb, kuvana jaja, ajvar, med, itd.. Odmah potom nastavljamo našu ekspediciju! U daljem toku dolazimo do Markovića mlina, Jovičića I Ninkovića siga, Nozdrućkih bukova pa sve do Brštanovice.

Od Brštanovice slijedi najuzbudljiviji dio Tare za kajaking, njenih poslednjih 20km toka. Kako krećemo dolaze Brštenovački buk, pa buk Borovi – najduži i najopasniji buk na Tari, buk Varda, buk Ćelije, Mladički buk, Vjernovića buk, buk Grab.. i dolazimo do Manitih vrela! Još jedan od dragulja u kanjonu, vodopadi koji se sa preko 20m stropoštavaju u Taru uz ogromnu huku i ljepotu! Odmah nakon Manitih vrela dolazimo na Uzlup, mjesto gdje je nekada bila brana – ustava na Tari, gdje su se zaustavljali balvani i otpremali dalje rijekom. Danas brane više nema, porušena je u ogromnoj poplavi, i njeni ostaci se vide po koritu rijeke. Nakon Uzlupa dolazimo do Šipčaničkih bukova, šipčaničkog potoka i vodopada, sa temperaturom koja ni u najtoplijim ljetnim mjesecima ne prelazi 4 stepena Celzijusa! Još par bukova nas dijeli do kraja Tare, do njenog sastanka sa Pivom i rođenja Drine. Uzbuđenje na čeka na Čegrlima, Milutinovom kamenu, bukovima pod mlinom, Krsmanovom kamenu, I još sijasetu nezaustivljivih bukova Tare..

Nakon sastavaka sa Pivom nastaje Drina i čeka nas još par kilometara spusta Drinom do našeg kampa.

U popodnevnim satima pristajemo u naš matični kamp, odakle smo i krenuli na putovanje. U kampu nas čeka spremljen topao ručak, a na jelovniku je najukusniji specijalitet kuće – “Zalogaj sa Tare”. Sa ovim gastronomskim ugođajem na simboličan način završavamo ekspediciju!

SPORTS AND RECREATIONAL
RAFTING CENTER "TARA-RAFT"

Bastasi bb, 73300 Foča
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina

Established in 2001
Owner: Davidović Miroslav
JIB: 4503766990009