KAJAK EXPEDICIJA: TRI AKTIVNA DANA

Najintimniji doživljaj rijeke i prirode! Fenomenalno iskustvo protkamo brojnim avanturama na neukrotivim bukovima Tare!

KAJAK EKSPEDICIJA: TRI DANA KROZ KANJON TARE

 

U cijenu je uključeno:

– Tri noćenja, kamp Tara-Raft i kanjon Tare
– Devet obroka: tri u restoranu Tara-Raft, šest u kanjonu Tare
– Prevoz od Rafting Centra do početne tačke spusta
– Osiguranje svih učesnika raftinga
– Sve pripadajuće takse (boravišna, izletnička, NP Durmitor)
KAJAK, VESLO, ŠPRICDEKA, KACIGA, PRSLUK, ODIJELO, ČIZME


U cijenu nije uključeno:

– Prevoz od vašeg mjesta do našeg Rafting Centra
– Konzumacija pića u restoranu i tokom ekspedicije
– Fotografije sa raftinga
– GoPro snimci (mogućnost rentanja GoPro kamera u kampu)
– ZipLine vožnja kroz kanjon, most na Đurđevića Tari (15-20€)

CJENOVNIK

 

o    389 €  Za kompletan aranžman (smještaj, hrana, prevoz, oprema)

 

o    279 €  Za organizaciju smještaja, hrane i prevoza (ukoliko imate vašu opremu)

Cijena programa su rađene na kalkulaciji za 5 osoba. Za manje grupe cijena se koriguje.

Rezervacije smještaja se vrše na principu preostalih slobodnih mjesta u trenutku rezervisanja. Predlažemo da rezervacije pravite min 15 dana unaprijed. Hvala!

RENTANJE KAJAK VODIČA NA RIJECI IZNOSI 80€ PO DANU.

Program aranžmana

U kampu vas očekujemo do 19:00h, što je preporučeno vrijeme dolaska. Po dolasku u kamp prijavljujete se na recepciji I uzimate ključeve od vaših soba. U večernjim satima u restoranu se organizuje zabava I druženje uz nezaobilaznu logorsku vatru I muziku. Na meniju za večeru nalazi se domaći gulaš, sarme, ćufte, punjene paprike, pastrmka..

 

Rano ujutru, nakon doručka,  spremamo se i krećemo na put prema Šljivanskom, mjestu odakle Tara postaje plovna, a koje je polazna tačka naše ekspedicije kroz najdublji kanjon Evrope! Prelazimo preko Pivske planine, Durmitora i Žabljaka, a uz put stajemo na nekoliko fantastičnih vidikovaca. Šljivansko ili Splavište je mjesto duboko u unutrašnjosti Crne Gore, na putu Žabljak – Mojkovac. Ručak (launch paket) je organizovan prije samog polaska na kajak avanturu. Na spust krećemo po dolasku, i plan nam je da za taj dan pređemo oko 40% puta (4-7h kajakarenja). Drugog dana ekspedicije prolazimo ispod impozantnog mosta na Đurđevića Tari (cca 145m) koji izgleda kao da je sam izrastao iz fantastične prirode koja ga okružuje. Odmah potom nailazimo na kanjon rijeke Ljutice, najkraće rijeke na svijetu koja izlazi iz stijena i sa ogromnom brzinom i pod velikim pritiskom se stropoštava u Taru. Kako idemo , tako nailazimo na Trešnjevičke bukove, buk Bijele Ploče, buk Crne Ploče, buk Aranđel, buk Obodina, Mašova vrela, Bijela vrela, Crna vrela.. Proći ćemo i pored Lazinog kamena, mjesta gdje je Tara najuža i najdublja! Ninkovića luka, mnogobrojne sige, kanjon rijeke Drage, sve je to sastavni dio puta do Radovan Luke. Prvo veče pristajemo u kamp na Radovan luci, gdje noćimo u motelu. Motel je sagrađen duboko u kanjonu Tare i okružen je fenomenalnim okolišom. U sklopu putovanja organizovana je i večera u kampu na Radovan luci! Veče provodimo uz umirujući šum rijeke, odsječeni od civilizacije, duboko u kanjonu Tare.

 

Narednog dana nakon doručka, nastavljamo našu avanturu! Trećeg dana prelazimo polovinu od preostalog dijela puta, i na vodi provodimo 3-4h. Nakon početnih bukova, buka Đurašice i buka Gradine nailazimo na Tepačke bukove i prolazimo ispod starog pješačkog mosta u Tepcima. Kod Tepaca, u mjestu koje se zove Obzir, kanjon Tare se vije do oblaka i dostiže svoju najveću dubinu od oko 1400m! U tom trenutku se nalazite u najdubljem kanjonu Evrope! Posle Šiljevačkog i buka Lizavice dolazimo do Bajlovića siga, dragulja u kanjonu Tare, vodopada koje se u dužini od oko 100 metara i visine od oko 30 metara ulijevaju u Taru preko brojnih stijena obraslih mahovinom. Na Bajlovića sigama pravimo pauzu da bi smo obišli jedinstven prirodni fenomen koji se nalazi na samom izvorištu riječice od koje nastaju sige! Naime, nedaleko od samog vodopada nalazi se ogromna pećina sa impozantnim jezerom sakrivenim duboko u njoj. Rječica koja pravi Bajlovića sige ističe iz tog jezera. Prizor od koga zastaje dah je vodopad sakriven unutar pećine koji izvire iz stijena I survava se u jezero! Nakon obilaska pećine, nastavljamo avanturu. Nadalje, dolazimo do mjesta gdje se sudaraju kanjon Sušice I kanjon Tare, a potom stiženo na Brštanovicu, gdje provodimo drugu noć u kanjonu.

Za ručak pravimo roštiljijadu na obali rijeke! Nekoliko vrsta mesa, u zavisnosti od vaših želja biće spremno i na licu mjesta spremljeno na autentičnom roštilju! Naravno, sve to će biti obogaćeno uz domaći hljeb i salatu! Kao dodatak, spremaćemo jedinstveni krompir u žaru!

Ostatak poslepodneva provodimo uživajući u potpunom miru I tišini kanjona Tare.

Za večeru još jedan specijalitet: gulaš spremljen u kotliću! Nekoliko sati krčkanja ovog specifičnog jela na potpuno neobičan način biće više nego dovoljno za ukusni specijalitet koji ćete kušati pred spavanje!

Uz ove kulinarske specijalitete nema sumnje da će vam još jedno veče u kanjonu Tare biti iskustvo koje će trajno ostati urezano u vase sjećanje! Posebna je draž zaspati gledajući zvjezdano nebo..

Jutro četvrtog dana započinjemo jakim doručkom! Uz kafu ili čaj, za doručak služimo potpuno domaće proizvode: pršut, slaninu, domaći sir i kajmak, domaći hljeb, kuvana jaja, ajvar, med, itd.. Odmah potom nastavljamo našu ekspediciju! U daljem toku dolazimo do Markovića mlina, Jovičića I Ninkovića siga, Nozdrućkih bukova pa sve do Brštanovice.

Od Brštanovice slijedi najuzbudljiviji dio Tare za kajaking, njenih poslednjih 20km toka. Kako krećemo dolaze Brštenovački buk, pa buk Borovi – najduži i najopasniji buk na Tari, buk Varda, buk Ćelije, Mladički buk, Vjernovića buk, buk Grab.. i dolazimo do Manitih vrela! Još jedan od dragulja u kanjonu, vodopadi koji se sa preko 20m stropoštavaju u Taru uz ogromnu huku i ljepotu! Odmah nakon Manitih vrela dolazimo na Uzlup, mjesto gdje je nekada bila brana – ustava na Tari, gdje su se zaustavljali balvani i otpremali dalje rijekom. Danas brane više nema, porušena je u ogromnoj poplavi, i njeni ostaci se vide po koritu rijeke. Nakon Uzlupa dolazimo do Šipčaničkih bukova, šipčaničkog potoka i vodopada, sa temperaturom koja ni u najtoplijim ljetnim mjesecima ne prelazi 4 stepena Celzijusa! Još par bukova nas dijeli do kraja Tare, do njenog sastanka sa Pivom i rođenja Drine. Uzbuđenje na čeka na Čegrlima, Milutinovom kamenu, bukovima pod mlinom, Krsmanovom kamenu, I još sijasetu nezaustivljivih bukova Tare..

Nakon sastavaka sa Pivom nastaje Drina i čeka nas još par kilometara spusta Drinom do našeg kampa.

U popodnevnim satima pristajemo u naš matični kamp, odakle smo i krenuli na putovanje. U kampu nas čeka spremljen topao ručak, a na jelovniku je najukusniji specijalitet kuće – “Zalogaj sa Tare”. Sa ovim gastronomskim ugođajem na simboličan način završavamo ekspediciju!

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti

 

Prije dolaska, svi gosti treba da popune i osnovni formular, koji sadrži nekoliko informativnih pitanja.U sklopu formulara nalazi se i Izjava o preuzimanju rizika i odgovornosti, koju je svaki učesnik raftinga/kajakinga/kanjoninga dužan pročitati i potpisati.

Savjetujemo svim putnicima da formular popune prije dolaska u kamp, jer ćemo tako izbjeći gužvu imaćete više vremena za zabavu i uživanje! Po dolasku, uz formular predajte i vaše lične dokumente.

Na osnovu Pravilnika o načinu i uslovima za pružanje usluga raftinga kao turističke djelatnosti (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 10/11) koji možete pogledati ovde,  svako lice koje učestvuje u raftingu obavezno je da pročita i potpiše Izjavu o preuzimanju rizika i odgovornosti, kao i da se tokom organizacije i toka raftinga pridržava instrukcija izdatih od strane skipera – vodiča. Ostale stvari u formularu (anketna pitanja) uzimaju se u strogoj povjerljivosti i u cilju poboljšanja komunikacije sa klijentima.

Formular i izjavu u PDF formatu možete preuzeti OVDE

Formular 2015-1Formular 2015-2

 

Šta treba da ponesem sa sobom?

Naravno, kao i kada idete na bilo koje drugo putovanje treba da ponesete lična dokumenta.
Svu potrebnu opremu za rafting obezbjeđujemo mi, a ukoliko vi imate svoju ličnu opremu budite slobodni da je ponesete.
Ukoliko ste rezervisali aranžman koji uključuje safari ili hikking ture ponesite garderobu prilagođenu planinskim uslovima (dobre patike/čizme za hodanje, pantolone, majice, jakne, itd.. za planinarenje).
Savjetujemo da ponesete i nešto toplije garderobe za večernje sate!

Ukoliko ste pušač, obezbjedite sebi dovoljne zalihe omiljenog brenda cigareta.

Kako da vas nađem?

Kamp „TARA-RAFT“ se nalazi na desnoj obali Drine, u sklopu RC Bastasi, 20km udaljen  od Foče, na magistralnom putu   M18,  Foča – Nikšić, sledeći pravac prema graničnom prelazu Šćepan polje. Foču i nije tako teško naći na kartama, al’ većini onih koji prvi put dolaze u ove krajeve, problem bude dolazak od Foče do samog kampa.

Globalne koordinate kampa su:  N: 43,37083 43°22’15.02“ E: 18,79459 18°47’40.54“

Kada uđete u grad, naići ćete na mnoštvo smjernica koje vas upućuju prema RC Bastasi, Šćepan polju, Nikšiću, pa stoga obratite pažnju na znakove. Dionica od Foče do kampa je nezgodna, jer je zadnjih 10km jednotračni asfaltirani put bez bankina. Iako će vam izgledati da je potpuno nemoguće da takav put bude magistralni i da pri tom spaja dvije države, ne dajte se pokolebati, to je samo znak da ste na pravom mjestu! Vozite polako i oprezno, put je uzak i nezgodan za sve one koji nisu navikli na ovakve terene. Takođe, savjetujemo vam da ne vozite pod uticajem alkohola, kako zbog vaše lične bezbjednosti, a i usput ćete naići na poneku patrolu saobraćajne milicije.

Otprilike na 20-om kilometru od Foče naići ćete na tablu sa natpisom „Rafting centar Bastasi“. Još malo pa ste stigli! Odmah iza te table, sa glavnog puta odvaja se asfaltni put na desnu stranu, naglo na dole. Ako malo zastanete na tom mjestu, moći ćete da vidite područje cijelog Rafting centra Bastasi i sve kampove koji se tu nalaze.  Kamp „Tara-Raft“ se nalazi na kraju te ceste dužine cca  1km, poslednji u nizu, zvučno i vizuelno izolovan od ostalih kampova, što pruža potpunu privatnost. Idući tom cestom na koju ste skrenuli sa glavnog puta, prvo ćete naići na ogromni asfaltni parking sa vaše desne strane, napravljen za potrebe Svjetskog prvenstva u raftingu. Skrenite na taj veliki parking i idite do njegovog kraja, dijagonalno na lijevo. Tu ćete naići na još jednu tablu koja vas usmjerava do našeg kampa. Makadamski put obara na dole lijevo i vi treba njim da nastavite. Taj put se završava upravo na parkingu kampa „Tara-Raft“, gdje će vas dočekati neko od osoblja.

Šta kad dođem u kamp?

Po dolasku u kamp, dočekaće vas osoba zadužena za vaš smještaj. Ona će vas naputiti na mjesto gdje možete da parkirate vaša kola. Nama predajete vašu ličnu kartu, i popunjavate osnovni  formular, ukoliko ga niste donijeli sa sobom.  Nakon toga dobijate ključeve od vašeg smještaja i neko od osoblja će vam pokazati gdje se vaša soba ili bungalov nalazi. Ukoliko je na dolasku velika gužva, molimo vas da imate strpljenja i sačekate na vaš red. Procedure rasporeda smještaja obično ne traju dugo.

Kućni red
 • Svaki gost dužan je ličnom kartom ili pasošem prijaviti svoj boravak na recepciji kampa. Dokumenti će mu biti vraćeni nakon završenog aranžmana.
 • U prostor kampa nije dozvoljeno unošenje sopstvene hrane ili pića.
 • Konzumiranje alkohola prije I tokom raftinga nije dozvoljeno. Putnicima koji budu pod uticajem alkohola neće biti omogućen odlazak na rafting spust.
 • Utičnice u sobama su predviđene za niske potrošače (punjači mobitela, laptop..) Molimo vas da ne priključujete uređaje kao što su fen, grijalica i sl..
 • U sobama nije dopušteno konzumiranje hrane i pića.
 • Kućni ljubimci su dozvoljeni uz prethodnu najavu i dogovor sa organizatorom.
 • U sobu nije dopušteno unositi lako zapaljive i eksplozivne stvari, stvari s jakim ili neugodnim mirisom, te električne aparate za koje niste dobili saglasnost organizatora.
 • Molimo da racionalno koristite energiju (zatvorite slavine, gasite rasvjetu itd).
 • Nije dozvoljeno uništavanje i iznošenje inventara iz soba. Svako oštećenje koje gost namjerno ili nenamjerno učini na inventaru biće istome naplaćeno.
 • Od 23:00 do 07:00 je vrijeme noćnog mira, pa vas molimo da budete ljubazni i ne smetate drugim gostima stvaranjem buke.
 • Sve eventualne tehničke nedostatke, kvarove i nastalu štetu molimo da prijavite recepciji.
 • Sobu je potrebno napustiti do 12:00 sati. Ukoliko želite produžiti svoj boravak, molimo da o tome pravovremeno obavijestite organizatora.
 • Za odlaganje otpada koristite za to predviđene korpe.
 • Zabranjeno je loženje vatre na za to nepredviđenim mjestima.
 • Tokom boravka u kampu, osoblje Vam stoji na raspolaganju za sve informacije i pomoć koju trebate.
 • Pravila kućnog reda se donose u želji da se svim klijentima omogući miran i ugodan boravak u kampu.
SPORTS AND RECREATIONAL
RAFTING CENTER "TARA-RAFT"
Bastasi bb, 73300 Foča
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina

Established in 2001
Owner: Davidović Miroslav
JIB: 4503766990009