ADRENALINSKI RAFTING TAROM

Jednodnevne i višednevne, rekreativne i ekstremne rafting ture!

ENDURO FREE RIDE

Osjeti snagu oktana kako pumpaju kroz tvoje vene! Enduro avanture kroz kanjon Tare i NP Sutjeska!

KAJAKING TARA DRINA I SUTJESKA

Savršen spoj mira u prirodi i adrenalina na rijeci! Upoznaj rijeku na jedan sasvim novi način!

RAFTING CENTAR TARA-RAFT

TVOJA KUĆA RAFTINGA

SA NAMA JE RAFTING IGRA BEZ GRANICA

IZABERI SVOJU AVANTURU

INFORMACIJE, FAQ

VAŽNE OPŠTE NAPOMENE

 • Cijene aranžmana su na bazi punog pansiona.
 • Da bi ste uspješno i sigurno rezervisali vaš aranžman, potrebno je izvršiti avansnu uplatu od 50%.
 • Minimalni rok za otkazivanje rezervisanog aranžmana je 15 dana prije dolaska.
 • U slučaju neiskorištenja aranžmana, ne vrši se povrat naplaćanih avansa. Program je moguće iskoristiti u nekom drugom terminu.
 • Za realizaciju većine aranžmana ne postoji minimalan broj učesnika.
 • Obavezno je sa sobom imati ličnu kartu, pasoš ili neki lični dokument.
 • Minimalna preporučena starost učesnika je 8 godina.
 • Prethodno iskustvo nije potrebno.
 • Smještaj i noćenja se rezervišu prema dostupnosti u trenutku rezervacije.
 • U cijene svih aranžmana su uključene sve takse i svi ostali troškovi.
 • Cijene su izražene u evrima, po osobi.
 • Svi aranžmani se uz dogovor mogu produžiti, kombinovati i sl.
 • Rafting Centar „Tara-Raft“ ne odgovara za izgubljene ili oštećene kamere i sl.
 • Posebnu pažnju Rafting centar „Tara-Raft“ posvećuje maksimalnoj sigurnosti i udobnosti za goste.
 • Satnice navedene u opisu aranžmana nisu fiksne i mogu se mijenjati zavisno od želja i potreba gostiju.

IRF CERTIFIKOVANI

Profesionalni vodiči sa IRF licencama

4 ZVJEZDICE

Međunarodno usvojeni Znak kvaliteta

GPS KOORDINATE

N: 43,37083 43°22’15.02” E: 18,79459 18°47’40.54”

FREE WIFI

Besplatan WiFi signal u cijelom kampu

ŠATORI

U kampu se nalazi i prostor na kome možete postaviti vaše šatore

MUZIKA

Pop-rock svirke svakog vikenda

RESTORAN

Radno vrijeme restorana 07:00h – 23:00h svakog dana tokom sezone

KUĆNI RED

 • Svaki gost dužan je ličnom kartom ili pasošem prijaviti svoj boravak na recepciji kampa. Dokumenti će mu biti vraćeni nakon završenog aranžmana.
 • U prostor kampa nije dozvoljeno unošenje sopstvene hrane ili pića.
 • Konzumiranje alkohola prije I tokom raftinga nije dozvoljeno. Putnicima koji budu pod uticajem alkohola neće biti omogućen odlazak na rafting spust.
 • Utičnice u sobama su predviđene za niske potrošače (punjači mobitela, laptop..) Molimo vas da ne priključujete uređaje kao što su fen, grijalica i sl..
 • U sobama nije dopušteno konzumiranje hrane i pića.
 • Kućni ljubimci su dozvoljeni uz prethodnu najavu i dogovor sa organizatorom.
 • U sobu nije dopušteno unositi lako zapaljive i eksplozivne stvari, stvari s jakim ili neugodnim mirisom, te električne aparate za koje niste dobili saglasnost organizatora.
 • Molimo da racionalno koristite energiju (zatvorite slavine, gasite rasvjetu itd).
 • Nije dozvoljeno uništavanje i iznošenje inventara iz soba. Svako oštećenje koje gost namjerno ili nenamjerno učini na inventaru biće istome naplaćeno.
 • Od 23:00 do 07:00 je vrijeme noćnog mira, pa vas molimo da budete ljubazni i ne smetate drugim gostima stvaranjem buke.
 • Sve eventualne tehničke nedostatke, kvarove i nastalu štetu molimo da prijavite recepciji.
 • Sobu je potrebno napustiti do 12:00 sati. Ukoliko želite produžiti svoj boravak, molimo da o tome pravovremeno obavijestite organizatora.
 • Za odlaganje otpada koristite za to predviđene korpe.
 • Zabranjeno je loženje vatre na za to nepredviđenim mjestima.
 • Tokom boravka u kampu, osoblje Vam stoji na raspolaganju za sve informacije i pomoć koju trebate.
 • Pravila kućnog reda se donose u želji da se svim klijentima omogući miran i ugodan boravak u kampu.
Šta treba da znam o raftingu?

Da li mi za rafting treba neko prethodno iskustvo?
Ne, nikakvo prethodno iskustvo za rekreativni rafting nije potrebno! Vaš vodič na rijeci će prije samog spusta sa vama odraditi kratak kurs raftinga (briefing) u kome će vam izložiti sve potrebne tehnike koje ćete koristiti na rijeci. U ekstremnim situacijama, kada je vodostaj Tare izrazito visok te se formiraju bukovi klase IV i V, prethodno iskustvo u sportskom timskom raftingu je neophodno.  

Da li djeca mogu ići na rafting i postoji li neki starosni limit?
Da, i maloljetnici mogu ići na rafting uz prisustvo ili saglasnost roditelja/staratelja. Starosni limit ne postoji, svi koji se osjećaju sposobnim za avanturu su dobrodošli. Organizator raftinga daje krajnju procjenu sposobnosti učesnika.  

Kakva je procedura polaska iz kampa?
Prva stvar koju radite pred polazak jeste zaduživanje opreme. Na određenom mjestu u kampu rafting vodiči će vam dijeliti opremu, u zavisnosti od veličine koja vam odgovara, koju oblačite u kampu. Obavezna oprema podrazumjeva kacigu, prsluk i veslo, a uz to dobićete i neoprensko odijelo i čarape. Nakon toga, vrši se ukrcavanja putnika u džipove i kombije koji će vas odvesti na polazišnu tačku. Na svakom vozilu biće istaknut spisak putnika koji se nalaze u njemu, te je potrebno da se potražite na nekom od tih spiskova.  Ne dozvoljava se konzumiranje alkohola tokom transporta. Organizator raftinga će se pobrinuti da u automobilima budete sa ljudima iz vaše grupe.  

Kakva je procedura samog raftinga?
Prva stvar koju treba da znate je to da ćete vjerovatno biti mokri do gole kože 🙂 Ipak smo na rijeci, i ne budite iznenađeni vodom koja vas zapljuskuje sa svih strana! Druga stvar koje trebate biti svijesni je ta da je Tara planinska rijeka koja nastaje otapanjem snijegova sa planina u kanjonu. Dakle, ne očekujte termalne vode ovde 🙂 Temperatura Tare na godišnjem nivou varira u prosjeku od 6 do 12 stepeni Celzijusa.  Iz tog razloga i dobijate neoprenska odijela, kako bi vas grijala tokom spusta. Sve grupe su već unaprijed raspoređene po čamcima i dodijeljen im je rafting vodič o čemu će vas organizator raftinga unaprijed obavijestiti. Po dolasku na odredište potražite vašeg vodiča, a i on će tražiti vas. Prije kretanja na rafting, vodič je obavezan da održi safety brifing u kome će vam objasniti osnovne principe ponašanja u čamcu, na vodi, tehnike veslanja, tj sve ono što će vam biti od koristi dok se spuštate. Takođe će vam prekontrolisati i opremu te u slučaju nekog nedostatka o tome obavijestiti organizatora. Obavezno je da slušate uputstva vašeg vodiča, da ne radite ništa na svoju ruku i po svojoj procjeni, jer je on taj koji je zadužen za vašu bezbjednost. Konzumiranje alkohola prije i tokom raftinga je zabranjeno.
Vodiči imaju pravo da sankcionišu svako nedolično ponašanje na rijeci koje može biti opasno po bezbjednost grupe, osobe pod uticajem alkohola neće biti primljene u čamac a osnovna oprema (kaciga i prsluk) je obavezna tokom cijelog spusta. Na kraju rafting ture, pristajete u kamp, na istom onom mjestu odakle ste i krenuli.    

Šta da ponesem sa sobom na čamac?
Pored obavezne rafting opreme koju dobijate u kampu, možete ponijeti i telefon ili fotoaparat. Imajte na umu da u kanjonu nema telefonskog signala. Na svakom čamcu će biti obezbjeđena nepropusna vrećica. Nepropusna vrećica ne garantuje stopostotnu bezbjednost vaših stvari, ali u ogromnoj većini slučajeva mnogo pomaže. Organizator nije odgovoran za izgubljene ili ukvašene stvari tokom spusta.

Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti

Prije dolaska, svi gosti treba da popune i osnovni formular, koji sadrži nekoliko informativnih pitanja.U sklopu formulara nalazi se i Izjava o preuzimanju rizika i odgovornosti, koju je svaki učesnik raftinga/kajakinga/kanjoninga dužan pročitati i potpisati. Savjetujemo svim putnicima da formular popune prije dolaska u kamp, jer ćemo tako izbjeći gužvu imaćete više vremena za zabavu i uživanje! Po dolasku, uz formular predajte i vaše lične dokumente. Na osnovu Pravilnika o načinu i uslovima za pružanje usluga raftinga kao turističke djelatnosti (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 10/11) koji možete pogledati ovde,  svako lice koje učestvuje u raftingu obavezno je da pročita i potpiše Izjavu o preuzimanju rizika i odgovornosti, kao i da se tokom organizacije i toka raftinga pridržava instrukcija izdatih od strane skipera – vodiča. Ostale stvari u formularu (anketna pitanja) uzimaju se u strogoj povjerljivosti i u cilju poboljšanja komunikacije sa klijentima. Formular i izjava će vam biti poslate putem mejla, ili će vam biti dostavljeni u kampu.

 

Šta treba da ponesem sa sobom?
Naravno, kao i kada idete na bilo koje drugo putovanje treba da ponesete lična dokumenta. Svu potrebnu opremu za rafting obezbjeđujemo mi, a ukoliko vi imate svoju ličnu opremu budite slobodni da je ponesete. Ukoliko ste rezervisali aranžman koji uključuje safari ili hikking ture ponesite garderobu prilagođenu planinskim uslovima (dobre patike/čizme za hodanje, pantolone, majice, jakne, itd.. za planinarenje). Savjetujemo da ponesete i nešto toplije garderobe za večernje sate! Ukoliko ste pušač, obezbjedite sebi dovoljne zalihe omiljenog brenda cigareta.
Kako da vas nađem?

Kamp „TARA-RAFT“ se nalazi na desnoj obali Drine, u sklopu RC Bastasi, 20km udaljen  od Foče, na magistralnom putu   M18,  Foča – Nikšić, sledeći pravac prema graničnom prelazu Šćepan polje. Foču i nije tako teško naći na kartama, al’ većini onih koji prvi put dolaze u ove krajeve, problem bude dolazak od Foče do samog kampa. Globalne koordinate kampa su:  N: 43,37083 43°22’15.02“ E: 18,79459 18°47’40.54“

Kada uđete u grad, naići ćete na mnoštvo smjernica koje vas upućuju prema RC Bastasi, Šćepan polju, Nikšiću, pa stoga obratite pažnju na znakove. Dionica od Foče do kampa je nezgodna, jer je zadnjih 10km jednotračni asfaltirani put bez bankina. Iako će vam izgledati da je potpuno nemoguće da takav put bude magistralni i da pri tom spaja dvije države, ne dajte se pokolebati, to je samo znak da ste na pravom mjestu!

Vozite polako i oprezno, put je uzak i nezgodan za sve one koji nisu navikli na ovakve terene. Takođe, savjetujemo vam da ne vozite pod uticajem alkohola, kako zbog vaše lične bezbjednosti, a i usput ćete naići na poneku patrolu saobraćajne milicije. Otprilike na 20-om kilometru od Foče naići ćete na tablu sa natpisom „Rafting centar Bastasi“, sa listom svih kampova koji se tu nalaze. Još malo pa ste stigli!

Odmah iza te table, sa glavnog puta odvaja se asfaltni put na desnu stranu, naglo na dole. Ako malo zastanete na tom mjestu, moći ćete da vidite područje cijelog Rafting centra Bastasi i sve kampove koji se tu nalaze.  Kamp „Tara-Raft“ se nalazi na kraju te ceste dužine cca  1km, poslednji u nizu, zvučno i vizuelno izolovan od ostalih kampova, što pruža potpunu privatnost. Idući tom cestom na koju ste skrenuli sa glavnog puta, prvo ćete naići na ogromni asfaltni parking sa vaše desne strane, napravljen za potrebe Svjetskog prvenstva u raftingu. Skrenite na taj veliki parking i idite do njegovog kraja, dijagonalno na lijevo. Tu ćete naići na još jednu tablu koja vas usmjerava do našeg kampa. Makadamski put obara na dole lijevo i vi treba njim da nastavite. Taj put se završava upravo na parkingu kampa „Tara-Raft“, gdje će vas dočekati neko od osoblja.

Šta kad dođem u kamp? Po dolasku u kamp, dočekaće vas osoba zadužena za vaš smještaj. Ona će vas naputiti na mjesto gdje možete da parkirate vaša kola. Nama predajete vašu ličnu kartu, i popunjavate osnovni  formular, ukoliko ga niste donijeli sa sobom.  Nakon toga dobijate ključeve od vašeg smještaja i neko od osoblja će vam pokazati gdje se vaša soba ili bungalov nalazi. Ukoliko je na dolasku velika gužva, molimo vas da imate strpljenja i sačekate na vaš red. Procedure rasporeda smještaja obično ne traju dugo.

SPORTS AND RECREATIONAL
RAFTING CENTER "TARA-RAFT"

Bastasi bb, 73300 Foča
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina

Established in 2001
Owner: Davidović Miroslav
JIB: 4503766990009